Fáy Kupa

2019.05.22. 16:50

Honvédelmi nevelés Bátonyban – lövészversenyen indultak az iskolások

A Salgótarjáni Szakképzési Centrum (SSZC) Fáy András Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma a Honvéd Kadét Program szabadidős honvédelmi nevelésének megvalósításához elnyerte a Honvédelmi Sportszövetség támogatását. Ennek keretében rendezték meg kedden az első Fáy Kupa lövészversenyt.

Veres Edina

Az iskolában fontosnak tartják minden egyes diák hazafias nevelését Fotó: H. Cs./NMH

Dániel László, a tagintézmény vezetője hangsúlyozta: a középiskolában fontosnak tartják a diákok hazafias nevelését, amelyre például a rendészeti és közszolgálati képzésük nyújt lehetőséget.

– A keddi rendezvény remek alkalmat biztosított a tanulóknak arra, hogy megismerjék, s a későbbiekben szívesen válasszák az intézmény által kínált képzéseket – mondta Dániel László.

Telekné Telek Mária tagintézményvezető-helyettes, a rendezvénysorozat szervezője elmondta: azért vállalta örömmel a szabadidős honvédelmi neveléshez kötődő rendezvények koordinálását, mert a szívétől soha sem állt távol ez a terület, hiszen Ipolytarnócról származik, ahol az évekig működő határőrség ápolta a kapcsolatot az általános iskolásokkal és például nyomolvasásra is megtanították a gyerekeket.

Az iskolában fontosnak tartják minden egyes diák hazafias nevelését Fotó: H. Cs./NMH

– A program által a Honvéd Sportszövetség célja az ügyesség és egyéb képességek, valamint a sport, s a hagyományok őrzése iránti elkötelezettség növelése a diákok körében. A lövészversenyt Buda várának 1849-es, magyar szabadságharcos csapatok által történt visszafoglalásának 170. évfordulójához kötöttük. Három iskola – a salgótarjáni Dornyay Béla Általános Iskola, a karancskeszi Platthy József Általános Iskola, illetve a bátonyterenyei Kossuth Lajos Általános iskola – 6. és 7. osztályos tanulóiból álló csapatai mérhették össze a lövészeti tudásukat. Utánuk a Fáy rendészeti képzéseinek különböző évfolyamos tanulói is leadhatták lövéseiket a céltáblára. Mivel ezek a diákok részesei a kadétprogramnak, számukra az órarendben biztosított a katonai alapismeretek elnevezésű tantárgy. Éppen ezért náluk csak egyéni kategóriában díjaztuk a lányok, valamint a fiúk legjobbját – tudatta az Telekné Telek Mária.

Hozzátette: a Fáy András szakgimnázium június közepéig szervez színes programokat a növendékeknek, így például egy 15 kilométeres túrát, amelyen a nebulók szűkebb hazánk történelmi helyszíneire látogatnak majd el.

Az általános iskolások lövészeti versenyét követően elsőként egyéni kategóriában hirdettek első, második és harmadik helyezést mind a lányok, mind a fiúk között. Az iskolák csapatai közül 28 ponttal a Platthy József Általános Iskola tanulói nyakába került a bronzérem, 59 pontot lőttek a Kossuth Lajos Általános Iskola növendékei, így ők érték el a második helyezést. Az aranykupát 88 ponttal a Dornyay Béla Általános Iskola diákjai emelhették a magasba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában