koncertélmény

2019.05.15. 13:50

Félezer nógrádi gyermek tanúsítja: van jövője a jazz műfajnak

A salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola az idei tanévben bérletsorozatot indított általános iskolások számára, amelynek utolsó hangversenyén – két nap alatt – több mint félezer gyermeket csábítottak a zene világába.

Palchuber Kinga

Csík Adolf, Elsa Valle, Winand Gábor és Gyárfás István a zárókoncerten Fotó: Hegedűs Márk/NMH

A Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola általános iskolások számára indított bérletes hangversenysorozatot, amelynek utolsó koncertje a dzsessz jegyében zajlott.

A Jazz a Föld körül című előadással a Karancslapujtői Mocsáry Antal Körzeti Általános Iskola, a salgótarjáni Uzoni Péter Gimnázium és Általános Iskola, a Kodály Zoltán Tagiskola és a Gagarin általános iskola növendékei kaptak ízelítőt a világ népeinek muzsikájából. A falak közé Gyárfás István, Szabó Gábor-díjas művésztanár, Winand Gábor ének-, szaxofon- és fuvolaművész, Elsa Valle kubai származású énekesnő és Csík Adolf gitárművész idézett felhőtlen hangulatot.

– Manapság sokkal nehezebb becsábítani a fiatalságot a művészvilágba, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Nincs könnyű dolgunk, de programjaink jóvoltából már minél kisebb korban szeretnénk megfertőzni a gyermekeket a zene szeretetével – mondta Kapi Gyula, intézményvezető.

Csík Adolf, Elsa Valle, Winand Gábor és Gyárfás István a zárókoncerten Fotó: Hegedűs Márk/NMH

Hozzátette: a hangversenyek megálmodásakor fontos szempont volt, hogy a gyerekeknek olyan különleges és egyedi élményt nyújtsanak, amely felkelti érdeklődésüket és fejleszti érzelmi intelligenciájukat is.

Winand Gábor kérdésünkre elárulta: a fentebb említett négyes formáció kimondottan a zeneiskola kérésére állt össze, hogy a gyerekek különleges élményben részesüljenek a dzsessz jóvoltából.

– A diákok jól szórakoztak a koncerteken, áradt belőlük a zeneszeretet – mondta a művész, akit szintén fiatalon fertőzött meg a jazz, amely egy életen át elkíséri.

Elsa Valle igencsak meglepődött a jazz iránti nagyfokú megyei érdeklődésen.

– Öröm volt látni, hogy a gyerekek élvezik az előadást. Úgy hiszem, Salgótarjánban sikere lenne egy jazzklubnak, ami összekovácsolná a rajongókat. Én magam tanultam klasszikus zenét, azonban a dzsesszben találtam meg mindazt, ami jó az életben – mesélte az énekesnő.

Csík Adolf gitárművész új élményekkel gazdagodott a koncerteken, s mint mondta: nagyszerű a kezdeményezés, hogy az iskola a zene különféle ágazataival ismerteti meg a növendékeket.

Gyárfás Istvánt – mint a zeneiskola egykori tanárát – szép emlékek fűzik Salgótarjánhoz, ahol évekkel ezelőtt több tehetséges diák útját egyengette. A művésztanár szerint kiváló a gondolat az iskolavezetés részéről, hogy a diákokat egy hangverseny-sorozattal próbálják becsábítani a zene világába.

– Interaktív formában tálalva a zenetanulás sokkal vonzóbbá válhat a fiataloknak, s egyre többen léphetik át az intézmény küszöbét. Szomorú volt a hír, hogy a leépítések miatt tíz évvel ezelőtt a komplex jazztanítás megszűnt a városban, de pozitív, hogy a zeneiskola nyit a tanszak felvirágoztatására – hangsúlyozta Gyárfás István.

Az intézményvezetés a jövőben még több általános iskolát szeretne bevonni hangversenyeibe, így a 2019/2020-as bérletsorozathoz hamarosan már várják a jelentkezőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában