összbírói értekezlet

2019.05.31. 11:20

Eredményes év áll a balassagyarmati törvényszék mögött

Idén is összbírói értekezleten értékelték a Balassagyarmati Törvényszék tavalyi munkáját és eredményeit. Ezen alkalomból dr. Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke elmondta: a Balassagyarmati Törvényszék első fokon mind a polgári, mind a büntető ügyszakban magas szakmai színvonalon végzi tevékenységét. Ezt az ítélőtábla megalapozottsági mutatói is alátámasztják.

Gerhát Karina

Balassagyarmaton tartották az összbírói értekezletet. A munka jelentősen felgyorsult az utóbbi időben a bíróságokon Fotó: Torjay Attila

A Balassagyarmati Törvényszék illetékességi területén lévő bíróságokra – Balassagyarmati, Pásztói, Salgótarjáni Járásbíróság, Salgótarjáni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, Balassagyarmati Törvényszék – tavaly több mint 20 ezer ügy érkezett. Magyarország 159 bíróságára múlt évben 1,25 millió ügy érkezett. Ennek 1,6 százaléka jut Nógrádra, lévén a legkisebb megye.

A Balassagyarmati Törvényszék illetékességi területén működő bíróságok által befejezett ügyek száma 2018-ban mintegy 21 ezer volt, közülük 3102 befejezetlen – tudtuk meg dr. Lajkó Pétertől. A törvényszék szóvivője hozzátette: fontos kiemelni, hogy évről évre több ügyet fejeznek be, mint amennyi a bíróságra érkezik. Szintén említésre méltó, hogy a bíróságokra érkező ügyek több mint 90 százaléka egy éven belül befejeződött. Ez 2017-hez képest javulást mutat. A törvényszékre érkező elsőfokú ügyek 74 százaléka zárul le egy éven belül, a járásbíróságokról fellebbezés folytán a törvényszékre kerülő másodfokú ügyeknek pedig a 81 százaléka 6 hónapon belül fejeződik be.

Balassagyarmaton tartották az összbírói értekezletet. A munka jelentősen felgyorsult az utóbbi időben a bíróságokon Fotó: Torjay Attila

Az új büntetőeljárási törvény 2018. július 1-jén lépett hatályba. A felderített bűncselekmények számának 10 százalékos visszaesése a járásbíróságok ügyeit is befolyásolta. 2018-ban a 2016-os évhez képest mintegy 30 százalékkal kevesebb büntetőügy érkezett. A szóvivő az új Büntetőeljárási törvény hatályba lépése kapcsán utalt arra is, hogy az időtartam rövidüléséhez nagyban hozzájárult az új jogintézményként bevezetett előkészítő ülés is, amelynek köszönhetően kevesebb esetben kell tárgyalást tartani és bizonyítást lefolytatni.

Az összbírói értekezleten átadták a Balassagyarmati Törvényszék Bírája díjat, amelyet dr. Krajnák Tibor, a Salgótarjáni Járásbíróság büntetőbírája, míg a Balassagyarmati Törvényszék Igazságügyi Alkalmazottja címet Varsi Jánosné, a Balassagyarmati Törvényszék tisztviselője vehette át munkája elismeréseként.

Több a befejezett ügy, mint az új

A törvényszéki büntető elsőfokú és a fellebbezett peren kívüli ügyek vonatkozásában emelkedés következett be, amelynek az oka nagyrészt a fogvatartottak alapvető emberi jogait sértő elhelyezési körülményekből eredő kártalanítási ügyek magas számában keresendő. Drasztikus emelkedés volt tapasztalható a végrehajtási ügyek körében, amelyből a korábbi évekhez képest 2018-ban 60 százalékkal több érkezett. A magasabb ügyérkezés feldolgozása azonban megtörtént, hiszen a befejezett ügyek száma jelentősen meghaladta az érkezést, és ennek köszönhetően a folyamatban maradt ügyek száma viszont nem emelkedett jelentős mértékben – tudtuk meg dr. Lajkó Pétertől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában