kórus muzsika

2019.05.27. 17:00

Bárdos Lajos Nemzetközi Kórustalálkozót tartottak Szécsényben

Az Erkel Ferenc Vegyes­kar­nak és szakmai vezetőjének, karnagyának, Lévárdi Beátának köszönhetően a város zenei életének fontos meghatározó eleme a kórusmuzsika. Azon kívül, hogy határainkon túlra is elviszik Szécsény jó hírnevét, a városban számos rendezvényen felcsendülnek dalaik. Mindezek mellett kórustalálkozók, fesztiválok szervezése fűződik a nevükhöz.

Szenográdi Ferenc

A rendezvény Bárdos Lajos egyik művének közös eléneklésével fejeződött be Fotó: Sz. F.

Bárdos Lajos születésének 120. évfordulója alkalmából nemzetközi kórustalálkozót szerveztek Szécsényben az elmúlt hétvégén, szombaton. „Csak énekelj, mert az ének szép dolog! Csak énekelj, mert az énekben szív dobog!” Idézte Jambrik Zsolt a műsor szóvivője Bárdos Lajost.

Kiss Gabriella, az est másik szóvivője köszöntötte a meghívott vendégeket, a kórus tagjait, a találkozó résztvevőit és a támogatókat. Stayer László, Szécsény polgármestere köszöntőjében kiemelte a kórus tagjainak nemes vállalkozását.

A rendezvény Bárdos Lajos egyik művének közös eléneklésével fejeződött be Fotó: Sz. F.

Elmondta: A kórustagok és a közönség lelkében jelen van Bárdos Lajos és minden zeneszerző, akinek a műve felcsendül az est során. Dr. Márkusné Natter-Nád Klára a Bárdos Társaság főtitkára szólt arról, hogy öt évvel ezelőtt részt vett Jászberényben egy regionális kórustalálkozón. Azóta ismeri a régió lelkes és eredményes munkáját. Méltatta Bárdos Lajos pályafutását, aki élete nagy szerencséjének tekintette, hogy a zeneakadémián négy évig Kodály Zoltán tanítványa lehetett.

Elsőként a hétszeres arany díjas Városi Gyermekkar – Lévárdi Beáta vezényletével, Palánki Éva, Puszta Hanna és Géczi Berta fuvola-, valamint Csuka László zongora kíséretében – három dalt adott elő, amely megadta az est jó hangulatát. Műsorukból épp úgy, mint a többi kórus előadásából, nem hiányzott Bárdos Lajos szerzeménye.

A tizenháromszoros arany és arany dicséret fokozattal minősített, 45 éves Erkel Ferenc Vegyeskar, Lévárdi Beáta Artisjus-díjas karnagy vezényletével szerzett szép zenei élményt a közönségnek, úgy, mint a jászberényi Cantate Nobis Énekegyüttes Thormanné Husznay Mária karnaggyal az élen. A Makainé Simon Katalin karnagy vezette füleki Melódia Női Kar szép dalcsokrot nyújtott át a közönségnek. A recski Mátra Visszhangja Vegyeskar előadását Vajk Zsuzsanna vezényletével méltán jutalmazta vastapssal a közönség.

A kórustalálkozó az öt kórus közös előadásával, Bárdos Lajos egyik művének eléneklésével fejeződött be. Az est során az ének öröme, szeretete tanyát vert a közönség szívében, lelkében.

Négy évig volt Kodály tanítványa

Bárdos Lajos akkor kezdett el népdalokkal foglalkozni, amikor Kodály Zoltán tanítványa lett a zeneakadémián. Négy évig lehetett a tanítványa. 1928-ban kinevezték a zeneakadémia tanárának, ahol 40 évig tanított. Tanár és zenetudós volt. A zeneszerzést ifjú korában kezdte, s több mint 800 művet komponált. Végezetül a főtitkár, a maga, a Bárdos Társaság és a KÓTA nevében köszönetét fejezte ki a kórus karnagyának a találkozó rendezéséért, a város vezetőinek a támogatásért, a kórusoknak pedig a jelenlétért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában