temetetlen gondok

2019.05.30. 06:40

A temetőhasználatnak is megvannak a maga szabályai

Sírhelyek mellé ácsolt kerítések és padok – mind-mind zavarhatnak valakit. A témát olvasói észrevétel alapján kezdtük el vizsgálni.

Nagy Judit Áfonya

Időnként kisebb-nagyobb bosszúságok zavarják a méltó megemlékezést temetőinkben Illusztrációs fotó: Hegedűs Márk

Horthy István, a balassagyarmati Memento Mori Temetői Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: az egyik legkellemetlenebb dolog, amikor kerítést építenek a sírhely köré. Ezt nem szabad, hiszen meg van szabva, hogy a szimpla és dupla sírhelyek meddig terjedhetnek, a hozzátartozók ezt a területet váltják meg.

– Gyakori eset, hogy ezt önkényesen megtoldják 30–50 centiméterrel is akár, illetve többször előfordul, hogy a sírhelyek mellé padokat ácsoltatnak a rokonok. Ez is tilos, volt már gond belőle, hogy valaki ezzel akadályozta a szomszédját. Minden olyan esetben, amikor felmerül akár egy pad, akár más hasonló kérés, előbb tervet kell beadni a temető kezelőjéhez – tette hozzá Horthy István.

Időnként kisebb-nagyobb bosszúságok zavarják a méltó megemlékezést temetőinkben Illusztrációs fotó: Hegedűs Márk/NMH

Szabályozatlan, de kialakult szokás továbbá a járólapok sírok közötti lefektetése, egyes sírhelyek körberakása. Az alapítvány erre külön összegeket gyűjt.

– A sírhelyek köré nem szabad járólapot fektetni, viszont az új urnatartó szekrények, sztélék előtti megváltott területet ízléses terméskővel beburkolhatják a hozzátartozók. A temető kezd betelni, de urnahelyeket itt, Balassagyarmaton még egészen a Patvarci útig tudunk biztosítani. Építkezni saját forrásból szoktunk, mi sem szeretnénk, ha a látogatóknak sárban kellene taposniuk. Tavaly a római katolikus ravatalozótól a temetőig 40 méternyi utat fedettünk le burkolólappal, és az idei mindenszentek előtt is tervezünk hasonlót, ha összegyűlik rá a pénz – mondta a kuratóriumi elnök.

Egész más a helyzet a növényzettel, bár az alapítvány jobban örülne, ha a látogatók több művirágot használnának díszítésre, hiszen az elszáradt, elhervadt virágokból rengeteg hulladék keletkezik. Igény van viszont a tartós zöld növényzetre is, és ez a szabályozásban is megmutatkozik. A legnépszerűbb zöld növény a tuja és az eperfa, de számos bokor is megtalálható a régi temetőben, amelyek a sírhely mellé is kihelyezhetőek.

– Sok gondunk van a régi akácfákkal, ezért a sírhely köré, vagy az erre külön kijelölt területekre csak négy méternél alacsonyabbra növő növényzetet szabad ültetni. Tavaly még a hirdetőtáblára is kitettük, mely növények preferáltak, és lehetett választani – nyilatkozta Horthy István.

A Memento Mori Temetői Alapítvány kuratóriumi elnöke hozzátette: az egyház temetője hamarosan betelik, a városi azonban már ki van parcellázva, ezért a szabályozást szigorúbban veszik. Minden felmerülő kérdésben érdemes tehát előbb a temető gondnokságát felkeresni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában