környezetvédelem

2019.04.04. 06:45

Nógrádban is egyre többen gyűjtik szelektíven a hulladékot

Megkétszereződött az elmúlt három évben a megyénkben visszagyűjtött szelektív hulladék aránya. Sok helyen már nem is kell felkeresni a szelektív gyűjtőszigeteket, hiszen a VGÜ munkatársai kéthetente házhoz mennek a szétválogatott szemétért.

Veres Edina

Kéthetente házhoz mennek a szétválogatott szemétért

Fotó: Hüvösi Csaba

Fekete Zoltán, a VGÜ Salgótarjáni Hulladékgazdálkodási és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: tavaly megközelítőleg harmincezer tonnányi kommunális hulladékot gyűjtött be a társaság szolgáltatási területeiről.

– Az összesen begyűjtött hulladékmennyiség négy–öt százaléka szelektált. Tapasztalataim szerint a szelektív hulladék visszagyűjtési aránya az elmúlt három évben megkétszereződött. Mindez az európai uniós program részeként finanszírozott szelektív gyűjtőszigetek bővítése és a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetésének köszönhető. A teljes szolgáltatási területünkön sikerült bevezetni a szétválogatott hulladékok háztartásoktól való elszállítását. A VGÜ által biztosított zsákokba helyezett papír-, műanyag- és fémhulladékokat kéthetente előre meghirdetett időpontokban gyűjtik össze a munkatársaink – fogalmazott a hulladékgazdálkodási cég ügyvezető igazgatója.

Azonban, amikor a kertek elől eltűnik a zsákokba különválogatott szemét, az csak egy hosszú út kezdete.

– A gyűjtőszigetekben, a hulladékudvarokban és a háztartásoknál elkülönítetten gyűjtött szelektív hulladékok a Salgótarján Térségi Hulladékkezelő Központban található szelektív válogatócsarnokba kerülnek, ahol fizikai jellemzők alapján tovább válogatják. Ennél a módszernél a válogatás és az előkészítés gépi és kézi munkával vegyesen történik. Gépi munka a szemrevételezéssel el nem különíthető anyagok – főként a mágnesezhető és a nem mágnesezhető fémek – esetében van, a többi anyagfajtánál a betanított dolgozók által a fizikai megjelenése alapján kézi munkával kerül szétválogatásra. A feldolgozás során az anyagok közül a frakciók fizikai tulajdonságai jelentősen nem változnak meg, a válogatási folyamat végén bálázott, térfogatcsökkentett formában kerülnek ki a válogatóműből. Ezek után a lakossági eredetű, szelektíven gyűjtött hulladék a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. tulajdona, aki megszervezi az előkezelést követően keletkezett haszonanyagok újrahasznosító cégekhez történő elszállítását, hasznosítását – fejtette ki Fekete Zoltán, aki kitért továbbá arra is: még mindig gyakori hiba, hogy nem „belevalót” találnak a már szétválogatott szemét között.

Kéthetente házhoz mennek a szétválogatott szemétért
Fotó: Hüvösi Csaba

– A háztartásoktól elszállított szelektív hulladék összességében „tisztának” mondható, de a kihelyezett gyűjtőszigetekbe a lakosság számtalan oda nem illő dolgot helyez, ezáltal az ilyen módon gyűjtött hulladékok jelentős része újra nem használható szemét – mondta Fekete Zoltán.

Szerencsére egyre többen érzik át a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségét, és ezért mindent megtesznek azért, hogy a háztartásokban keletkező műanyag- vagy papírszemét újrahasznosításra alkalmas legyen.

Sulyok Edit bátonyterenyei lakos elmondta: a családjával együtt fontosnak tartják egy környezettudatos szemlélet követését.

– Már évek óta külön válogatjuk a műanyag-, a papír-, a fém-, illetve a komposztálható szemetet, mert abban bízunk, hogy ezzel tehetünk valamit a természet védelméért. Néhány fórumon utánaolvastam, hogyan kell helyesen válogatni a háztartásban feleslegessé vált dolgokat. Innen tudom például azt is, hogy a műanyag dobozokról le kell öblíteni az élelmiszer-maradékot, mielőtt a gyűjtőzsákokba dobjuk. Nyilván emiatt mosogatás közben egy kicsit tovább folyik a csap, de mindent megteszek a pazarlás elkerüléséért, hiszen tudom: az ivóvíz is nagy érték – mondta Sulyok Edit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában