hagyományápolás

2019.04.25. 13:50

Népviseletben zengik a népdalokat a kétbodonyi hagyományőrzők

Sokfelé szerepelnek, határon innen és túl. A falunapi rendezvényeken a kétbodonyi hagyományőrzők kitűnnek pompás népviseletükkel, és szép hangokon zengik a palóc vidék közismert dalait. Természetesen a község hírneves eseményéről, a Szilvaszombatról sem hiányozhatnak.

Hegedűs Henrik

A kétbodonyi hagyományőrző csoport rendszeresen kap meghívásokat a szomszédos településekről és a Felvidékről is Fotó: Torjay Attila

Hétköznapi kora estén találkozunk velük, a művelődési házban friss pogácsával fogadnak bennünket az asszonyok. Épp próbára készülődnek. Saligáné Kis Szilvia, a csoport vezetője ecseteli a történetüket.

– Kétbodonyban az 1970-es évek elején alakult meg a hagyományőrző csoport, és azóta töretlenül működünk, a kezdetekben közel harmincan voltak az elődök, ma huszonkettő–huszonnégy fő alkotja a lelkes társaságunkat. Hosszú évtizedeken keresztül Holes Imréné irányította a csoportot, ő 2010-ben nyugállományba vonult, akkor vettem át én a karvezetést – mesélte a csoport vezetője.

Legfontosabb céljuknak a kétbodonyi hagyományok méltó ápolását, és a jövő nemzedéknek való továbbadását tartják. Az esztendők során jelentős számú népdalt gyűjtöttek össze, amiben nagy segítséget nyújtottak az idősebb tagok. A hosszú téli esték kellemes elfoglaltsága a dalok betanulása, gyakorlása

A kétbodonyi hagyományőrző csoport rendszeresen kap meghívásokat a szomszédos településekről és a Felvidékről is Fotó: Torjay Attila

– Feldolgoztuk és önálló koreográfiával kiegészítve színpadra vittük a kétbodonyi lakodalmast, a menyasszony öltöztetését, az eljegyzést, a besorozást, a bearatást, a vásárt, a májusfaállítást, a fonót. Egyik legnagyobb sikerünk volt, amikor 1998-ban, Fóton, az országos minősítő népdalversenyen ezüst fokozatot értünk el – folytatta tovább Saligáné Kis Szilvia.

A csoporttal rendszeresen találkozhatunk a rendezvényeken. Legutóbb a szomszédos Kisecset művelődési házának átadóünnepségén léptek fel, legközelebb pedig húsvét vasárnap községük evangélikus templomában énekelnek, és Hollókőre is meghívást kaptak a nagyszombati gasztronómiai bemutatóra, ahol elkészítik a messzi földön nevezetes szilvás gombócukat.

Május 11-re Pencről érkezett meghívás számukra, de ott lesznek június végén Béren, a Palóc Fesztiválon is. A szomszédos községek falunapi programjaiból szintén kimaradhatatlan a kétbodonyiak szereplése, és kiváló kapcsolatot ápolnak felvidéki testvértelepülésükkel, Palásttal, ahova ugyancsak rendszeresen látogatnak el. Augusztus utolsó napján pedig következhet a Szilvaszombat.

Már készülnek a Szilvaszombatra

A kétbodonyiak serényen készülnek augusztus utolsó hétvégéjére, a Szilvaszombatra. Az esemény napjainkban Nyugat-Nógrád egyik legjelentősebb, hatalmas tömegeket vonzó fesztiváljának számít. Itt a különböző ízesítésű szilvás gombócok kóstolása mellett élvezettel tekintheti meg a látogató a hagyományőrző csoportok előadásait, a könnyűzenei fellépőket, ha pedig elég bátor még a gombócevő versenyre is benevezhet. A szervezők elmondták, lassan gondolkodhatnak új helyszín keresésében, mert a művelődési ház udvarát és közvetlen környékét kinőtte a Szilvaszombat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában