nyersen

2019.04.07. 06:53

Vitaminokkal harcolhatunk a tavaszi fáradtság ellen

A téli időszakot követően szükséges pótolni az egészséges élet számára elengedhetetlen nyomelemeket.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Számtalan okból fontosak a vitaminok és ásványi anyagok, hiszen hozzájárulnak testünk zavartalan működéséhez.

– Vannak vízben (B-vitaminok, C-vitamin) és zsírban (A, D, E, K) oldódó vitaminok, amelyek mindegyike nélkülözhetetlen a szervezetünk megfelelő működése szempontjából. A vízben oldódó vitaminokat nem képes raktározni a szervezetünk, ezért ezek bevitelét szükséges naponta biztosítani, lehetőleg friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával. Amennyiben kevesebb van belőlük a szervezetben, akkor kialakulhatnak hiánybetegségek. Egészséges és kiegyensúlyozott életmód mellett azonban ennek minimális a valószínűsége – mondta Bertókné Tamás Renáta, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetőhelyettese.

Hozzátette: a mai rohanó világban, a stresszes és túlhajszolt életmód a szervezet tartalékainak kiürüléséhez vezethet, és a tartalékaink nem feltétlenül elegendőek a vitaminigény fedezésére. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy egyes vitaminok hiánya eltérő tünetekkel járhat, de a leggyakoribb ezek közül a fáradékonyság, levertség, sápadtság, valamint a koncentrálóképesség romlása.

– Táplálkozásunkra jellemző, hogy télen általában a laktatóbb, zsírosabb ételeket kívánjuk, kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, amelyek elérhetősége egyébként is korlátozott ezekben a hónapokban. A tavasz beköszöntével jelentkező fáradtság legfőbb oka, hogy télen kevésbé figyelünk oda a táplálkozásunkra. Az ünnepek alkalmával jellemző túlevés, az „üres” kalóriák bevitele felesleges terhet jelent szervezetünk számára, így könnyebben szaladnak fel a pluszkilók, amelyek leadásával nem igazán törődünk – tájékoztatta portálunkat a vezetőhelyettes.

Mint mondta, fontos, hogy lehetőségeinkhez mérten télen is gondoskodni tudjunk a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag beviteléről. Törekedni kell rá, hogy naponta legalább három adag nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a savanyúságokról és befőttekről sem, hiszen ezek vitamin- és ásványianyag-tartalma szintén magas.

A szakember arra is kitért, hogy vannak olyan déligyümölcsök és egyes zöldségek, amelyeket a téli hónapokban is be lehet szerezni. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor érdemes lehet a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat táplálékkiegészítők formájában bejuttatni a szervezetünkbe.

– Ebben az esetben rendkívül körültekintően kell eljárnunk a szedni kívánt készítmény kiválasztását illetően: érdemes a vitamin­komplexek közül válogatni, hiszen ezek az adott korosztálynak megfelelő és a napi ajánlott mennyiségben tartalmazzák a vitaminokat és ásványi anyagokat, így elkerülhető az esetleges túladagolás – közölte Bertókné Tamás Renáta, aki azt tanácsolja mindenkinek, hogy lehetőleg patikában szerezzék be a táplálékkiegészítőt és kérjék ki háziorvos, vagy a gyógyszerész tanácsát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában