csehkiverés

2019.04.01. 11:23

Fegyverek ropogtak száz évvel ezelőtt a Karancs-Medvesen

Az 1919-es, Salgótarján térségében zajló honvédő harcok századik évfordulója alkalmából rendezett időszaki kiállítást a Dornyay Béla Múzeum. A Harc árán is, honvédő harcok Salgótarján térségében 1919-ben című tárlat június 1-ig látogatható.

Lászlók Judit

Cs. Sebestyén Kálmán előadása a Salgótarján környékén száz évvel ezelőtt lezajlott eseményekről

Forrás: NMH

Fotó: Hűvösi Csaba

Az ünnepélyes megnyitón Sándor Zoltán előadóművész Nógrádi Pap Dezső Az idegen katonákhoz című versét mondta el, majd dr. Fodor Miklós Zoltán, az intézmény igazgatóhelyettese mondott beszédet.

– A Dornyay Béla Múzeumnak, mint Salgótarjánban működő, megyei hatókörű városi múzeumnak kötelessége, hogy olyan történelmi eseményekről ne feledkezzen meg, mint a száz évvel ezelőtt lezajlott harcok. Emlékét fenn kell tartani a helyi és az országos emlékezetben is – mondta dr. Fodor Miklós Zoltán. Az igazgatóhelyettes köszönetet mondott mindazoknak, akik valamilyen formában részt vettek a kiállítás megszervezésében.

Cs. Sebestyén Kálmán előadása a Salgótarján környékén száz évvel ezelőtt lezajlott eseményekről
Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

Az eseményen Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere köszönte meg az intézmény munkáját.

– Ezzel öregbítik mind a múzeum, mind Salgótarján városának hírnevét – mondta Dániel Zoltán. Hozzátette: az 1919-es északi hadjárat századik évfordulója alkalmából tárlatot tekinthetnek meg a látogatók a Dornyay Béla Múzeumban a következő két hónapban.

Az első világháborút követő, 1919. március 21-én kikiáltott Tanácsköztársaság és 133 napos fennállása a magyar történelem egyik legmegosztóbb és legvitatottabb időszaka. A huszadik század váltakozó, elfogult ideológiával rendelkező kormányai, diktatúrái mindig a saját politikai érdekeik köntösébe burkolták az eseményeket. Az objektív tudományos vizsgálat csak az elmúlt néhány évben kezdődhetett meg. Természetesen egy művészeti kiállításnak nem célja a politikai állásfoglalás, vagy a történelmi viták eldöntése. Az viszont kétségtelen, hogy egyre több magyar kutató foglalkozik az 1919-es esztendő katonai és társadalmi helyzetével, változásaival. Ez a kiállítás pedig betekintést enged a korszak eseményeibe mindenkinek.

Végül Cs. Sebestyén Kálmán főlevéltáros, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának igazgatóhelyettese nyitotta meg a kiállítást, aki kiemelte, nem biztos, hogy csak százévenként kellene valamire megemlékezni, hiszen a tudósok szerint legfeljebb nyolcvan év az, amikor még az események résztvevői tudják elmesélni a történteket az utódoknak.

– Úgy gondolom, hogy a megnyitón elhangzottak hozzátartoznak a kiállítás megértéséhez, háttéranyagához. Az emlékezetbe pedig ezeket az eseményeket is be kell vésni – mondta el Cs. Sebestyén Kálmán.

Száz évvel ezelőtt Salgótarjántól északra fegyveres harcok árán sikerült megállítani a Felvidék elfoglalása után új, délebbre eső területek megszerzésével próbálkozó csehszlovák alakulatokat.

Diákok nézik a korabeli fegyvereket
Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában