sörfőzés

2019.04.12. 19:50

Dublinban ezüstérmet érleltek ki a rétsági malátából

Ezüstösen csillognak idén a rétsági Fűtőház Sörfőzde sörei. A dublini Alltech Craft Brews & Food Fair versenyen az M63 Bulldog belga típusú és az M40 Púpos búza sörük ezüstérmet kapott.

Sziládi Krisztina

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

A ragyogó tisztaságú sörfőzdében csillogó fémtartályokban készülnek az italok, amelyek közül több korábban már világbajnoknak is bizonyult. A Fűtőház név és a Sörváróteremnek nevezett parányi iroda és bolt, nemcsak elnevezésében, de megjelenésében is jól mutatja a vasutas-dinasztiából származó tulajdonos, Hava István sörfőzőmester rajongását a vasút iránt. A mozdonyok és a sörök esetében – amelyek sok férfi érdeklődésének a középpontjában állnak – itt egy nagyszerű találkozásról beszélhetünk. A főzde mindegyik sörét egy-egy híres mozdonyról nevezi el, amelyek a címkéken is visszaköszönnek.

– Mindig a legjobbat próbáljuk meg kihozni a termékeinkből – mondta Hava István
Fotó: Torjay Attila / NMH

A családi vállalkozásban négy ember vesz részt: a tulajdonoson kívül felesége, fia és egy régi barátjuk, aki alkalmazottként dolgozik náluk. A Fűtőházban csak minőségi német, belga, amerikai, osztrák alapanyagokat használnak. Vallják, hogy az első osztályú termékhez a minőségi alapanyagon, a precíz gyártási folyamaton túl idő is kell. Söreik érlelési ideje minimum 60 nap. Csak saját receptek alapján dolgoznak.

Két évvel ezelőtt gyakorlatilag berobbant a nemzetközi sörgyártásba a kis nógrádi sörfőző üzem. Egy évvel a megnyitásuk után, 2017-ben érték el az első nemzetközi sikerüket Dublinban, ahol fekete sörükkel aranyérmet nyertek. Ugyanezen a versenyen a belga sörük ezüstérmes lett. Azóta is töretlen a siker, mind az öt italuk nyert már amerikai vagy ír kraftsör-versenyeken. Az elmúlt két évben Dublinban és Amerikában összesen 11 darab érmet: három arany, négy ezüst, négy bronz, plusz egy nagydíjat értek el folyékony kenyerükkel.

A dublini versenyen, ahol legutóbb szerepeltek, a belga sörük tavaly aranyérmet kapott, a búzasörük pedig bronzérmet. Ez évben mindkettőt ezüsttel jutalmazták. Vajon a sörök változtak, vagy csak a minősítésük?

– Mi ugyanazokat az alapanyagokat használtuk, ugyanazt a technológiát alkalmaztuk idén is. Erre nagyon vigyázunk, hiszen a sörgyártásnál pont ez a lényeg, nem lehet változó a minőség. A sör nem olyan, mint a bor, ahol egy-egy évjárat meghatározó lehet, és sok minden függ az időjárástól. Nekünk kutya kötelességünk minden évben ugyanazt a kiváló minőséget előállítani, tartanunk kell ezt a szintet, ez pedig komoly kihívás – mutatott rá Hava István sörfőzőmester.

A számok azt mutatják, hogy a söreik nem voltak se rosszabbak, se jobbak. Más kérdés, hogy meglehet, akadtak, akik egy kicsit soknak találták már az alig hároméves sörfőzde hirtelen sikereit.

– Mindig a legtöbbet, a legjobbat próbáljuk meg kihozni a termékeinkből. A verseny zsűrije objektív tényekkel dolgozik, a sörnek meghatározott paraméterei vannak, ezek alapján minősítik. Nem történt más, csak az, hogy egy hároméves sörfőzde idén két ezüstéremmel gazdagodott. Szerintem ez szép eredmény – mondta Hava István.

Hozzátette: az Amerikai Egyesült Államokban, Kentuckyban májusban az írországihoz hasonló versenyt rendeznek, oda mind a hat sörüket elküldik.

Mindig valami újat főznek ki

Bővült a Fűtőház Sörfőzde kínálata, tavaly novemberben mutattak be egy új, szintén kiváló minőségű belga sört. Különleges újdonságnak számít a legújabb termékük, a sörpárlat, amit mind a hatféle sörükből előállítanak majd. Négynek már elkészült a párlata, kettő még gyártás alatt van. A sörpárlat egy igazi különlegesség, nem pálinka és nem is whisky, bár ahhoz áll a legközelebb. Igaz, hogy ez utóbbi is gabonából és malátából készül, azonban másfajta eljárással. Mindenesetre a dublini nagydíjas aranyérmes fekete sörből egész biztos nem készült még prémiumkategóriás párlat a világon, Rétságon fogják előállítani az elsőt. A sörfőzde tervezi egy bemutatóterem kialakítását is, ahol az üzemlátogatás után meg lehet majd kóstolni csapról a helyben készült söreiket, hiszen egyre többen látogatnak hozzájuk, hogy bepillanthassanak a kiváló nedűk gyártási folyamataiba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában