támogatás

2019.04.06. 06:45

Nógrádban egy város is igénybe veheti a falusi csok-ot

Országszerte jól járhatnak a kisvárosok is a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) újabb, falvakra kifejlesztett módozatával. Nógrád megyében városként mindössze Rétság veheti igénybe. Az új konstrukció idén július 1-jén lép életbe.

Lászlók Judit

A „falusi csok” azokat a településeket érinti, ahol 5000 fő alatti a lélekszám, és csökken a népesség. Jelenleg ez 2373 települést jelent országszerte. A támogatás új lakás építésére és vásárlására, használt lakás megvételére, illetve a már meglévő ház bővítésére, korszerűsítésére vehető igénybe. Összege egy gyermek esetén 600 ezer forint, két gyermeknél 2,6 millió forint, három vagy több gyermeknél azonban akár 10 millió forint is lehet. Nógrád megyében közel száz településen lesz elérhető az új támogatási forma, ezek közül egy város, Rétság is a kedvezményezettek közé került.

– Szeretnénk, ha minél többen élnének Rétságon is az újabb támogatási formával. Ennek érdekében minél hamarabb kialakítunk legalább 10, de talán 17 telket is a fiatalok számára, hogy könnyen meg tudják vásárolni azokat. A telkeket egy 32 hektáros terület egy részén, a Jászteleki és a Börzsönyi utca folytatásánál alakítjuk ki, de előbb még utat is kell építeni ide. Az érintett területet a közelmúltban kivonattuk a művelési ágból, illetve már a belterülethez csatoltuk. A telekkialakítási terv hamarosan a képviselő-testület elé kerül – mondta el portálunknak Hegedűs Ferenc, Rétság polgármestere.

Hozzátette: a jövőben egy új gyár is épül a településen, illetve egy másikat is bővítenek, amelyre összesen 7 milliárd forintos állami támogatás érkezett. Szóval munkahely is lesz a telkek mellé.

Az indiai Flex Films felxibiliscsomagoló-gyár beruházását még tavaly no­vemberben jelentették be. Ennek értéke mintegy 23 milliárd forint, amelyhez 2,8 milliárd forint állami támogatást nyújt a kormány. A cég ezáltal 170 új munkahelyet is teremt a településen, továbbá ez lesz az első olyan gyár Európában, amely flexibilis csomagolóanyagot gyárt. A dél-koreai Hanon Systems cég bővítését szintén tavaly novemberben jelentették be, amelynek következtében 70 új munkatársat tudnak majd alkalmazni a közeljövőben. Vagyis a város csak ezeknek köszönhetően összesen 240 új munkahellyel gyarapszik majd.

A város vezetője továbbra is bízik abban, hogy az itt élő fiatalok Rétságon maradnak és reméli, hogy hamarosan növekszik is a lakosság létszáma. Az is tény viszont, hogy nagyon kevés az eladó ház a településen, és mivel szinte mindegyik épületben a tulajdonosok élnek, az albérleti lehetőségek is korlátozottak. Erre a problémára már régóta keresi a megoldást a polgármester.

– A terveim között szerepel, hogy a helyi laktanya épületeiben alakítsunk ki lakásokat, hiszen rendkívül nagy az igény rá és akár több mint 100 lakást is létre lehetne itt hozni – mondta Hegedűs Ferenc.

Az évtizedekkel ezelőtt felszámolt laktanya tulajdonjogát jelenleg az önkormányzat birtokolja. Korábban számos projekttel próbálkoztak már, hogy a javukra tudják fordítani, azonban eddig csak két épületet sikerült hasznosítani ezen a területen.

A kistelepülések is sokat várnak a falusi csoktól

A falusi csokot használt lakás vásárlására, illetve felújítására is lehet használni. Az indokolatlan áremelkedések elkerülése érdekében a lakásvásárlásra a 10 millió forintos összeg legfeljebb fele fordítható, a másik fele pedig felújításra és bővítésre. Azonban még így is sok eladó ház találhat gazdára. Beszkid János, Rimóc polgármestere is reméli, hogy minél több helyi fiatal tud majd élni a lehetőséggel. Baksa Sándor, Karancslapujtő polgármestere elárulta, hogy jelenleg 15 olyan ingatlan van az önkormányzat tulajdonában, amelyekre a képviselő-testület döntése alapján, méltányos áron vásárlási lehetőséget biztosítanak az embereknek, azonban a vásárlónak ehhez meg kell felelnie néhány feltételnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában