megérte rohanni?

2019.03.08. 14:00

Vádemelés: három vétlen ember veszítette életét a munkásokat szállító sofőr miatt

A Balassagyarmati Járási Ügyészség kettőnél több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 44 éves Nógrád megyei férfival szemben, aki az előzési tilalmat megszegve okozott balesetet, melyben egyik utasa, valamint a vétlen gépkocsiban utazók életüket vesztették.

nool.hu

Archív fotó: Hüvösi Csaba/N.M.H.

Amint arról korábban mi is beszámoltunk, a vádlott 2017. december 21-én 5 óra 35 perckor, éjszakai sötétségben, a köd miatt korlátozott látási viszonyok között, jeges, csúszós úttesten Budapestre munkásokat szállított gépkocsijával a 21-es számú főúton.

A korlátozott látási viszonyok ellenére elindulásától kezdve sietett, gyorsan haladt, többször is járműveket előzött – olvasható a Nógrád Megyei Főügyészség közleményében.

Mint írják, az útfelújítási munkák miatt a kétirányú forgalom Mátraverebély és Tar között az egyébként osztott pályás, két-két forgalmi sávval ellátott úttestnek csak az egyik oldalán zajlott, ahol „Előzni tilos”, „60 km/h sebességkorlátozás”, valamint „Úton folyó munkák” jelzőtáblák voltak kihelyezve.

A vádlott a jelzőtáblák tilalma ellenére az előtte 60 km/h sebességgel haladó, egy autóbuszból és 5-6 személygépkocsiból álló járműsor előzésébe kezdett, és mintegy 86-92 km/h sebességre gyorsítva legalább négy személygépkocsit meg is előzött. Éppen megkezdte az autóbusz melletti elhaladást is, amikor láthatóvá vált számára egy vele szemből szabályosan érkező gépkocsi tompított fényszórója. A közvetlenül az autóbusz mögött haladó autó vezetője is észlelte a szemből érkező autó fényeit, ezért fékezett, így a vádlott besorolhatott volna a busz mögé, ennek ellenére tovább folytatta annak előzését.

Archív fotó: Hüvösi Csaba/N.M.H.

A szemből érkező jármű vezetője a fentieket észlelve jobbra kormányozta autóját és vészfékezett. Bár ekkor már a vádlott is fékezett, a baleset már nem volt elkerülhető, a vádlotti jármű első része összeütközött a szabályosan közlekedő autó bal első részével.

A sértett által vezetett személygépkocsi ezután megpördült, a szalagkorlátnak csapódott, majd az úttest szélén állt meg, miközben a kisbusz a jobb oldalára borult.

A közleményből az is kiderült, hogy a baleset következtében a vétlen gépjárművezető és utasa a helyszínen elhunyt, a vádlotti kisbusz egyik utasa szintét életét vesztette, míg a vádlott és további három utasok súlyos sérüléseket szenvedett.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádiratában a vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását, közügyektől eltiltást és a közúti járművezetéstől végleges hatállyal történő eltiltást indítványozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában