Balassagyarmat

2019.03.01. 09:43

Modern eszközökkel kutathatunk az ősök nyomában

Dr. Koloh Gábor történész tartott előadást a családfakutatásról a balassagyarmati Palóc Múzeumban. Reneszánszát éli a családfakutatás, sok millió anyakönyvi, genealógiai adat került fel a világhálóra.

Sz. K.

Egyre többen választják ezt a módszert, hiszen a neten néha gyorsabban és hatékonyabban kereshetők a felmenőkkel kapcsolatos adatok, mint a levéltárakban, plébániákon, különböző hivatalokban. Az előadó ismertette az online adatbázisok lehetőségeit is, és rámutatott: egy családfa megrajzolása nem egyszerű, hiszen számtalan forrásból kell megszerezni az adatokat, ha egyáltalán még fellelhetők.

Sokszor a családi legendákon, az idősebbek elbeszélésén kívül semmi nem áll rendelkezésre az évszámok, nevek, rokoni viszonyok tisztázásához. A történész hangsúlyozta, ha családfakutatásba kezdünk, érdemes a teljes közösséget kutatni, amelyben felmenőink éltek, így sokkal többet tudhatunk meg hajdanvolt őseink életéről és társadalmi berendezkedéséről.

 

Címkék#családfa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában