bővítés

2019.03.13. 11:30

Értékek tára: teljesen megújul Galgaguta tájháza

Hamarosan komoly munkálatok kezdődnek meg a község tájházán.

H. H.

Agócs Gergely, Galgaguta polgármestere

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

A leromlott állagú épület ugyanis jelenleg csak igen korlátozottan alkalmas a helyi értéktár megfelelő színvonalú őrzésére és bemutatására.

Az evangélikus templom mellett, az ízlésesen kialakított közösségi tér egyik sarkában található a galgagutai tájház. Az épületet valamikor a 18–19. század fordulóján lakóház céljaira emelték, aztán a családtagok a szomszédságban felhúzták új otthonukat. A régi ház később megüresedett, majd a leszármazottak 2004-ben jelképes összegért, egy forintért a település önkormányzatának ajándékozták az ingatlant. Az elmúlt években nagyobb hibák keletkeztek, amelyek elengedhetetlenné tették a mielőbbi korszerűsítést.

Agócs Gábor, Galgaguta polgármestere
Fotó: Torjay Attila / NMH

– A Lechner Tudásközpont népi építészeti programjára kiírt pályázatra jelentkeztünk, és 2,6 millió forintot kaptunk a felújításra, amit ugyanilyen összegű önerővel egészítettünk ki – mondta el porálunk érdeklődésére Agócs Gábor polgármester.

– Ezzel párhuzamosan egy szakértői csoporttal felmérettük, melyek a feltétlenül elvégzendő munkák. A legfontosabb feladat a különböző megsüllyedések miatt az épület aláalapozása és vízszigetelése. Ezen kívül elvégeztetjük a tetőszerkezet lécezetének és héjazatának, valamint a nyílászáróknak a cseréjét, illetve a falakon keletkezett repedések helyreállítását – mondta el Agócs Gábor.

A korszerűsítés még márciusban megkezdődik, és abban reménykedik az önkormányzat, hogy az augusztus végi GutaFeszten az érdeklődők már méltó körülmények között tekinthetik meg, mit kínál a múlt a faluban.

Kívül-belül különleges

A tájház jelenlegi berendezési tárgyait a 2000-es évek elején gyűjtötték össze az idősebb helyi lakosoktól. Akadtak közöttük egyéni felajánlások, de megvásárlások is. Itt tekinthető meg a helyi értéktár egy része. Különlegessége is akad a tájháznak: egész Galgagután egyedülállóan fennmaradva csak ezen a helyen van szabad kéményes, boltozott konyha, még mindig kielégítő állapotban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában