Kedvenc színészeink

2019.03.20. 16:59

A határon túlról jár próbákra a salgótarjáni színház egyik legproduktívabb színésze

Az elmúlt évi Nemzet Színészei című sorozatot ebben az évadban a Kedvenc színészeink elnevezésű rendezvények váltották. Így zömmel a Zenthe Ferenc Színház jól ismert tagjai kapnak meghívást a Fő téri Zenthe Szalonba. Legutóbb a felvidéki Erdélyi Gábor volt a vendég, akivel Susán Ferenc rendező beszélgetett.

Csongrády Béla

Erdélyi Gábor (balra) kezet fog Susán Ferenc rendezővel. Elsőként 2013 januárjában szerepelt a Zenthe Ferenc színházban

Forrás: NMH

Az üdvözlés utáni első téma mintegy automatikusan adta magát: miért hordja Erdélyi Gábor a T. Pataki Lászlóról elnevezett, s az özvegy – nem mellesleg játszótárs és barát, P. Kerner Edit – által alapított és adományozott arany emlékgyűrűt.

A válasz felettébb egyszerű volt: mert kapta s mert tiszteli a névadót, a tíz esztendeje elhunyt írót, rendezőt, színházi szakembert. Sőt, 2002-ben játszott is az idén éppen harmincéves losonci Kármán József Színházban T. Pataki László Békák és bolondok című darabjában.

A diskurzus a továbbiakban a kezdetekre való visszatekintéssel folytatódott. Ebből kiderült, hogy a bolyki születésű és ma is ott élő fiatalember a hetvenes évek második felében mint a kassai elketrotechnikai középfokú iskolában azzal „bűnhődött” az akkor divatos, de tiltott hosszú hajáért, hogy irodalmi színpadi próbákra kellett járnia. Aztán – a tánczenekari és néptáncosi aktivitás mellett – tagja is lett az Iparista Kis Színpadnak.

Erdélyi Gábor (balra) kezet fog Susán Ferenc rendezővel. Elsőként 2013 januárjában szerepelt a Zenthe Ferenc színházban
Fotó: NMH

A rivalda vonzerejét az is erősítette benne, hogy a Kassai Thália Színház akkoriban az iskola tornatermében működött. A csehországi katonáskodás után Erdélyi Gábor szülőfaluja színjátszó csoportjában szerepelt, majd 1993-ban csatlakozott a Kármán József Színkörhöz, ahol manuális készségét is hasznosították.

Az elmúlt években megannyi kármános előadás részese, főszereplője volt, számos csoportos és egyéni díjban, elismerésben részesült. Salgótarjáni kapcsolatainak folyományaként 2005-ben, Szép Ernő Május című egyfelvonásosában csatlakozott a Zenthe Ferenc Színház elődjéhez, a Vertich Színpadstúdióhoz. Ezen a néven mutatták be a Márta című drámát is. A 2012 tavaszán alakult Zenthe Ferenc Színházban az első szerepet 2013 januárjában, Patrick Merber Közelebb című darabjában kapta. S azóta folyamatosan osztozik a társulat sikereiben.

A beszélgetés során szó esett Erdélyi Gábor ­szlovákiai magyarságáról, felmenőiről, jelenlegi családjáról, sőt a közelgő – a két nemzet közötti – válogatott labdarúgó-mérkőzésről is.

Sokat szerepelt a Zenthében (is)

Erdélyi Gábor – noha a határon túlról jár próbákra, előadásokra és vesz részt az egész országot behálózó vendégjátékokon – mint a filmbejátszások is igazolták – egyike azoknak, akik a legtöbb, több mint húsz zenthés produkcióban szerepeltek. Talán A falu rossza Gonosz Pistája volt a legkedvesebb számára. Egyébként szeret énekelni, amelyet ezen az esten is bizonyított. Jelenleg Ny. Osztrovszkij Erdőjében Milonov szerepében készül a március 27-i bemutatóra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában