családfenntartás

2019.02.16. 11:20

Sérült gyermeket nevelő szülőket támogatnának a munkavállalásban

A fogyatékosok esélyegyenlőségéért, a szülők diszkriminációmentes munkavállalása érdekében a Flóra Fogyatékos Gyermekek és Nevelőik Természetbarát és Tájvédelmi Egyesülete kerekasztal-beszélgetést kezdeményezett pár napja. Az összejövetel abból a szempontból sikeresnek mondható, hogy minden résztvevő érzékenyen reagált a felmerült problémákra és közösen keresték a megoldási lehetőségeket.

Gerhát Karina

Sok salgótarjáni szülő szeretne dolgozni, de nagyon kevés a lehetőség

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Óriási gond napjainkban a megyeszékhelyen, hogy a fogyatékos gyermekeket nevelő szülőknek megélhetési problémáik jelentkeznek. Többségük egyedülállóként neveli gyermekét, azonban akik családban élnek, ott is nehéz a megélhetés. Amíg az egyik fél dolgozni jár, addig általában a másikra hárul a gyermekről való gondoskodás munkája.

Aki pedig otthon marad az utódjával az eleve kicsit megkeseredettebb, egyedül érzi magát és ellaposodnak mindazok a tudásismeretei, amivel esetleg képes lenne boldogulni a munka világában.

Ezek a szülők mindenféleképpen olyan rugalmas munkahelyet szeretnének találni, ahol tudnak valamit tenni saját maguk és családjuk fenntartása érdekében.

Azért is lettek megszólítva a különböző szakterületeket képviselő meghívott vendégek, hogy közöttük együttműködés alakuljon ki, és a problémát körüljárva próbálják támogatni ezen nehéz helyzetben élő szülők munkavállalását – tudtuk meg Varga Ágnestől.

A Flóra Fogyatékos Gyermekek és Nevelőik Természetbarát és Tájvédelmi Egyesületének elnöke több megoldandó problémát is felvázolt. Vannak szülők, akik szakmával és diplomával rendelkeznek, de akadnak olyanok is, akik önhibájukon kívül alulképzettek.

Sok salgótarjáni szülő szeretne dolgozni, de nagyon kevés a lehetőség
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

– Fókuszáltunk arra a problémára is, hogy a diákjaink a tankötelezettség megszűnésével, 2–3 év múlva felnőtté válnak, családalapítást terveznek. Szeretnénk tudni, hogy a munkavállalás szempontjából nekik milyen esélyeik vannak a megyeszékhelyen. A városvezetés a kapcsolatépítéssel, továbbá az állami finanszírozás biztosításával tudja elképzelni ennek a problémának a megoldását. A felzárkóztatási fórum képviselője az országos vezetés felé fogja jelezni a régió azon gondjait, amelyek megoldásra várnak a városunkban, illetve a megyénkben.

Eddig ugyanis még soha nem került terítékre, hogy a sérült gyermekeket nevelő szülők a jelenlegi lehetőségek között nem tudnak munkát vállalni Nógrád megyében – hangsúlyozta Varga Ágnes.

Hozzátette: a kerekasztal-beszélgetésen a munkaügyi központ képviselőjétől elhangzott az is, hogy a szülők az ápolási díj, illetve a gyes mellett lehetnek regisztrált munkanélküliek. Ezáltal lehetőségük van ingyenes képzésre, azt követően pedig közhasznú foglalkoztatottként már garantált bérért is kiközvetíthetők a különféle munkahelyekre.

Varga Ágnes kifejtette: a Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft.-vel is elindult egy közös gondolkodás, miszerint az egyesület összegyűjti azokat az érintett személyeket, akik szeretnének dolgozni, és ezt egy táblázatban rögzíti, hogy kik, hány órában, továbbá milyen végzettséggel vállalnának munkát. Ezt pedig publikussá is tennék majd.

Érzékenyít a személyes kapcsolat

Valenta Linda, a Nógrád Megyei Foglalkoztatási Paktumiroda vezetője meghívta a Flóra Fogyatékos Gyermekek és Nevelőik Természetbarát és Tájvédelmi Egyesületét a munkáltatók érzékenyítésére, a jobb megismerés kedvéért. Ezzel a központi probléma megoldódhat a városban, nőhet a szülők munkavállalási esélye.

Az irodavezető azt is felajánlotta, hogy az egyesület közvetlen kapcsolatba kerülhet a munkaadókkal, aminek köszönhetően a munkahelyi vezetők megismerhetik az ő problémáikat. Esetleg még olyan tevékenységet is tudnak nekik ajánlani, ami otthonról végezhető. – Szeretnénk egy olyan közös megoldást találni, amely mindenki számára megnyugtató. Bízunk benne, hogy a felvetődő problémák hamarosan rendeződnek – mondta el portálunknak Varga Ágnes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában