DROGPREVENCIÓ

2019.02.17. 19:50

Rendőr alezredesként veszi fel a harcot a kábítószer ellen

Idén is számos kezdeményezéssel készül a rendőrség, hogy fellépjen a kábítószer-fogyasztás ellen országszerte és a megyében is.

Tóth-Nagy Orsolya

Medve Judit a rendőrség gyermek- és ifjúságvédelmi programjában dolgozik, sok év tapasztalat van mögötte

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

– A drogprevenciós programok évek óta fontos részét képezik a bűnmegelőzésnek, amelynek a szemlélete, hogy nem ott kell megelőzni, ahol már fenn áll a probléma, hanem egy elsődleges megelőzés szükség annak kialakulása előtt. A keresletcsökkentés érdekében a még nem érintett fiataloknál kell kialakítani egy olyan gondolkodásmódot, amely segítségével tudatosan mondanak nemet a kábítószerekre – mondta Medve Judit, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője.

Medve Judit a rendőrség gyermek- és ifjúságvédelmi programjában dolgozik, sok év tapasztalat van mögötte
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

Hozzátette: a rendőrség gyermek- és ifjúságvédelmi programjainak hangsúlyos részét képezik a legális és illegális drogokról szóló témakörök. Az általános iskolás diákok a DADA, a középiskolások pedig az ELLEN-SZER elnevezésű programban dolgozzák fel ezt a témát.

– Minden kapitányságon úgynevezett drogprevenciós-összekötők vannak kijelölve, akiktől személyes, egyéni tanácsadást lehet kérni. Elérhetőségük az iskolákban és a rendőrség honlapján is fel van tüntetve. Évek óta sikeresen működik az iskolai bűnmegelőzési tanácsadói hálózat is. A kollégák rendszeresen jelen vannak több középiskolában és nemcsak a diákokkal és a tanárokkal tartják a kapcsolatot, hanem a szülőkkel is – közölte Medve Judit.

Ezen túlmenően számos előadást tartanak az iskolák kérésére, amelyekre nagy igény mutatkozik. Természetesen saját, megyei kezdeményezések is vannak.

– A legutóbbi projektünk a Magad döntesz!, amelyet a tavalyi év második felében indítottuk el Bátonyterenye önkormányzatával együttműködve, és idén is folytatjuk. Ennek keretében számos rendezvény megvalósult már a településen, így például dr. Zacher Gábor toxikológus előadása, a lakosság számára meghirdetett utcai váltó futóverseny, vagy a kicsik számára szóló rajzpályázat – árulta el a szakember.

A rendőrség egyebek mellett a sportra is nagy hangsúlyt fektet. A Legyen a sport a szenvedélyed! címet viselő kezdeményezés például évek óta sikeresen működik a megyében.

A rendőr alezredes arra is kitért, hogy eredményt csak összefogással érhetnek el, amelyhez szükség van a pedagógusokra, a szülőkre és a családra is.

Először mindenki magára számíthat

– Célunk olyan készségek fejlesztése, hogy amikor egy fiatalt megkínálnak droggal, képes legyen visszautasítani a kábítószert, ugyanis abban a pillanatban csakis egyedül hozza meg a döntést – Mondta el lapunknak Medve Judit.

Hozzátette: a visszajelzések alapján sikeresnek mondható a program, amelyet szeretnének más településeken is elindítani. Az elért eredmények tükrében az Új Palócország Egyesülettel karöltve Salgótarjánban is hasonló projekt kidolgozása van folyamatban. Február 16-án rendezik meg a vállalkozók jótékonysági bálját, amelynek bevételét drogmegelőzésre fordítják. A terveink szerint pedig a kábítószer-ellenes világnapon egy fiatalok részére meghirdetett vetélkedőt szerveznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában