ügyintézés

2019.02.27. 06:53

Már több mint hetvenezer nógrádi igényelt e-személyit

Három évvel ezelőtt vezették be azt az új személyazonosító igazolványt, amely a vizuális és elektronikus személyazonosítás, valamint az elektronikus aláírás mellett alkalmas a tajszám és az adóazonosító jel tárolására is. Hazánkban jelenleg több mint négymillió e-személyi van már forgalomban. Nógrád megyében mintegy 71 ezren igényelték már a megújult okmányt.

Palchuber Kinga

Egyre többen kérnek e-személyit

Forrás: NMH

Fotó: Hűvösi Csaba

Az e-személyit 2016-ban vezették be, amely a vizuális és elektronikus személyazonosítás, illetve az elektronikus aláírás mellett alkalmas a tajszám és az adóazonosító jel tárolására is. Az új okmány elektronikus adathordozó egységet és tárolóelemet – csipet – tartalmaz: utóbbi tárolja többek között az állampolgár társadalombiztosítási és adóazonosító jelét, a 12. életév betöltését követően az egyén ujjlenyomatát, a vészhelyzet esetén értesítendő telefonszámokat és az elektronikus aláíráshoz szükséges adatot. Az új igazolvány a legszigorúbb adatbiztonsági követelményeknek tesz eleget, mivel tárolóeleme biztonságát és az adatok védelmét az okmányhoz tartozó PIN-kódok biztosítják.

Egyre többen kérnek e-személyit
Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

– Hazánkban az e-személyi bevezetése óta január végéig immár több mint négymillió kártyát bocsátottak ki. Nógrád megyében mintegy 71 ezer ember igényelte már a megújult okmányt. Az új igazolvány formátuma – a különböző biztonsági elemekkel történt bővülés mellett – megegyezik a korábbi, kártya alapú személyazonosító okmánnyal – mondta érdeklődésünkre Hajzer Károly.

A Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára az e-személyi előnyeként többek között kiemelte, hogy Európában – a schengeni övezeten belül – a reptéri határátlépések során az igazolvány segítségével lehetőség van a zsilipkapus beléptető rendszerek igénybevételére: ezzel gyorsabbá és gördülékenyebbé válik a határátlépés.

– Továbbá az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér lehetőségei is kihasználhatók az e-személyivel, de a polgároknak lehetőségük van elektronikus aláírás és időbélyegzés igénylésére is. A 2016. november közepe után kiállított igazolványokon lévő csipek rendelkeznek speciális Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK)-applikációval, így alkalmasak a közösségi közlekedési funkció támogatására – sorolta a pozitívumokat Hajzer Károly. Utóbbi funkció jelenleg próbaüzemjelleggel működik azoknál a szolgáltatóknál, amelyeknél a személyazonosító igazolvány alkalmas az egyes közösségi közlekedési szolgáltatások igénybevételére. Az országban elsőként – pilot projektben – Debrecen építette ki az e-személyivel működő online menetjegyrendszert, amely megkönnyíti a jegy- és bérletvásárlást.

Az államtitkár-helyettes ismertette: a 2016-ban kiállított új típusú személyazonosító igazolványok érvényességi ideje kiskorúak esetében három év, nagykorúaknál pedig hat év. A 2017-ben kiállított e-személyik már a polgárok születésnapjához igazodnak. A 65 év felettiek kérhetik a határidő nélküli igazolvány kiállítását, ám mivel ez nem tartalmaz tárolóelemet, így elektronikusan igénybe vehető szolgáltatásokhoz, elektronikus személyazonosításhoz és elektronikus aláíráshoz sem alkalmazható. Azonban ez csak egy lehetőség a szépkorúaknak, ugyanis a hatéves érvényességi idejű okmányt ugyanúgy kérhetik. A régi típusú igazolványt 2015-ig lehetett igényelni, tehát 2025 végére minden tízéves érvényességű okmány lejár.

Az egészségügyben is használatban

Az új típusú személyi igazolvány az egészségügyi ellátásban és több közösségi közlekedési szolgáltatónál már használható. Magyarország 2017 novemberében vezette be az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT), mint új e-egészségügyi rendszert, amelyhez a háziorvosi szolgálatok, a járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények, továbbá az összes gyógyszertár csatlakozott. A recepteket csak elektronikus úton lehet kiállítani és a betegdokumentációt is elektronikus úton kell rögzíteni, ezért minden olyan orvosnak, aki receptfelírásra jogosult, már e-személyivel kell rendelkeznie. Bővebb információk a www.eszemelyi.hu oldalon és a kormányzati ügyfélvonal 1818-as, ingyen hívható telefonszámán, ahol a nap 24 órájában válaszolnak az ügyintézők.

Az e-személyit igénylők száma Nógrád megyében a bevezetés óta

2016-ban

23 507 igénylő

2017-ben

23 391 igénylő

2018-ban

21 875 igénylő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában