állatvédelem

2019.02.20. 12:09

A menhelyeken élő, gazdára váró macskákra hívták fel a figyelmet

Február 17-én volt a macskák világnapja, amit 2002-ben alapított meg a Nemzetközi Állatjóléti Alap.

N. J. Á.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az utcán kóborló, és a menhelyeken élő számtalan, gazdára váró cicára. Magyarországon jelenleg megközelítőleg hárommillió macska él, többségük sajnos otthontalan. Számuk nyaranta még növekszik is, ugyanis a tavaszi párzási időszak után az első kölykök nyáron kerülnek az utcára, élelem után kutatva. A nemzetközileg is megünnepelt macskanapok évente többször felhívják a figyelmet arra, mennyire fontos lenne az ivartalanítás, de azok a lakók, akik megsajnálják, és etetni kezdik a kóbor állatokat, szintén tehetnek a szaporulatok megfékezése érdekében.

Ma már léteznek ún. „macska-fogamzásgátló” szerek, amelyeket a táplálékba csempészhetünk. A készítmény néhány ezer forintos kiadással jár, és állatorvos írhatja fel, viszont legalább fél évig elegendő egy állat számára, ezért állatbarátoknak akár kóbor, akár háznál élő cicák ellátására is alkalmas.

Hazánk nemrég újra büszkélkedhet vadon élő nagymacskákkal is, a Börzsöny érintetlen erdeiben ugyanis ismét megjelent a hiúz. A Duna–Ipoly Nemzeti Park területén kameracsapdába futó, és így megörökített hím nagymacska a Börzsönyi Szilveszter Botond nevet kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában