prosztatarák

2019.01.10. 07:02

Pásztón is elérhetőek az életmentő szűrések

A WHO adatai alapján a prosztatarák a 3. leggyakoribb daganattípus a férfipopuláció esetében. Magyarországon évente mintegy 1300–1400 emberéletet követel. „Egy szűrővizsgálat életet menthet!” – vallja dr. Buzogány István, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház urológiaosztályának osztályvezető főorvosa, akinek kezdeményezésére nemrég ingyenes prosztatarákszűrő program indult a megyében, amely januárban Pásztón folytatódik. Az urológus szakemberrel a betegségről, a megye helyzetéről és a program részleteiről beszélgettünk.

Palchuber Kinga

Dr. Buzogány István szeretné, ha minél többen vennének részt a vizsgálatokon

– A prosztatarák az egyik leggyakoribb daganattípus a férfiaknál: hazánkban évente mintegy négyezer új beteget diagnosztizálnak, s hozzávetőleg 1300–1400 életet követel. Nógrád megyében a prosztata rosszindulatú daganatából eredő halálozás előfordulási aránya az országos átlaghoz viszonyítva 20 százalékkal kedvezőtlenebb. Mi lehet ennek az oka?

– Véleményem szerint annak ellenére, hogy az egészségtudatos magatartás egyre szélesebb körben megfigyelhető, az a legnagyobb baj, hogy a lakosság egy része nem a megfelelő módon foglalkozik az egészségi állapotának védelmével. Ez nemcsak Nógrád megyében, hanem általánosan tapasztalható hazánkban. Az emberek többsége nem vesz tudomást az intő jelekről, s csak későn keresi fel panaszaival a szakembereket. Pedig, mint minden rosszindulatú elváltozás esetében, a prosztataráknál is annál nagyobb a gyógyulás esélye, minél korábbi szakaszban – a prosztatán belüli állapotban – fedezzük fel a daganatot.

Dr. Buzogány István szeretné, ha minél többen vennének részt a vizsgálatokon

– Milyen előjeleknél jobb félni, mint megijedni?

– A jelentkező tünetek hátterében nem csak a rosszindulatú elváltozás állhat. Meg kell különböztetnünk a prosztata jóindulatú megnagyobbodását a rosszindulatú, rákos elváltozástól. A jóindulatú elváltozások általában a prosztata húgycső körüli részéből indulnak ki, így szűkítik a vizeletkimenetelt, és ebből adódóan vizeletürítési zavar alakul ki. A leggyakoribb tünetek az éjjelente gyakori vagy nehezen induló vizelés, vizelet-visszatartási nehézség; vizelés közben időnként megszakadó vagy gyenge, vizeletsugár, fájdalmas, égető érzéssel járó vizelés, esetleg a vér megjelenése a vizeletben, illetve az ondóban. A prosztatarák korai fázisban tünetmentes, éppen ezért korai stádiumú felismerése nem könnyű feladat. Amíg a nőknél az emlőrák, a férfiaknál a hererák vonatkozásában, bizonyos esetekben gondos önvizsgálat alapján kitapintható az elváltozás, addig a prosztata vonatkozásában efféle önvizsgálati módszer nem létezik. A prosztatarák előrehaladott stádiumában – amikor áttétet is megállapíthat a szakember –, már deréktáji, a csípőben vagy a comb felső részében jelentkező fájdalmat, merevséget is tapasztalhat a beteg. A korai szakaszban felismert prosztatarák az esetek magas százalékában gyógyítható, de mindenekelőtt a rosszindulatú folyamat előrehaladása (progressziója) lassítható, visszaszorítható.

– Mely korosztályt fenyegeti elsősorban a prosztatarák?

– A prosztata jóindulatú megnagyobbodása már a 40 éves korú férfiak esetében is jelen lehet, a kor előrehaladtával növekszik az arány, a 80 éves korú populáció közel 90%-nál diagnosztizálható. Ezen jóindulatú elváltozások igen ritkán alakulnak át rosszindulatúvá. A prosztatadaganat elsősorban az idősebb férfiak betegsége, előfordulási gyakorisága a 65–75 éves korcsoportban a legmagasabb. A betegség korai stádiumban jól kezelhető, ám az áttétes rákkal küzdők esetében igen rövid és kedvezőtlen kórlefolyással számolhatunk.

– Vannak kockázati tényezők?

– A prosztatadaganat esetén genetikai adottságok mellett főleg a táplálkozási tényezők, a mozgásszegény életmód, az elhízás, valamint a prosztatagyulladás elhúzódása, tartós megléte sorolható fel rizikótényezőként. Ezen ráktípus esetében ötször magasabb kockázattal rendelkeznek azok a férfiak, akiknek felmenői – apa, nagyapa, vagy nagybácsi – között előfordult már a daganatos megbetegedés. Ilyen, ismert esetekben még fokozottabb odafigyelés és ellenőrzés szükséges.

– Az urológiai vizsgálat hosszadalmas folyamat?

– A vizeletürítési tünetek bármelyikének megjelenésekor ajánlott a szakorvos felkeresése a pontos diagnózis megállapítása érdekében. A rendszeres szűrővizsgálaton való megjelenés 50 és 75 éves életkor között ajánlott, kiemelten abban az esetben, ha a családban már volt rákos megbetegedés a közvetlen hozzátartozók körében. A rendszeresen végzett szűrővizsgálattal, továbbá a vér PSA- (Prosztata Specifikus Antigén) szintjének nyomon követésével a prosztatarák korai fázisban nagy eséllyel kiszűrhető. A PSA-mérés az a fájdalommentes szűrési forma, amelyet vérmintából végzünk el. A tapasztalat az mutatja, ha valakinél a teszt pozitív eredményt mutat, akkor a páciens könnyebben meggyőzhető a további vizsgálatokon való részvételre. A férfiak többsége tartózkodik a tízperces ellenőrzéstől. Ez egy összetett vizsgálatsor, amelynek egyaránt része a végbélen keresztül végzett tapintás a rektális digitális vizsgálat, az ultrahangos ellenőrzés is. Mivel a szűrővizsgálat kissé kellemetlen, nagyon sok férfi nem tartja be az évenkénti megjelenést. Többek között emiatt nehéz a prosztatarák gyakoriságát visszaszorítani. Ha a tapintásos vizsgálat, valamint az emelkedett PSA-szint a daganat gyanúját feltételezi, indokolttá válik a szövettani vizsgálat céljából elvégzett prosztatabiopszia.

Felhívják a figyelmet a betegségre

Egész évben fontos, hogy az ember figyeljen az egészségére. A dr. Buzogány István kezdeményezésére életre hívott ingyenes prosztatarákszűrő program nagy sikerrel indult be Nógrád megyében. Szűkebb hazánkban a szűrések november óta folyamatosak: Salgótarjánban eddig 58-an, míg Balassagyarmaton 46-an vettek részt a szűrőprogramban. Januárban Pásztón folytatódik a kezdeményezés, de Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tiszti főorvossal egyeztetve a kórházakon kívül a szakrendelőkre is kiterjednek az ingyenes szűrések. A soron következő állomások között Szécsény és Bátonyterenye is szerepel. Cél, hogy a férfiak legyenek önmagukkal szemben figyelmesek és fittek, mert ezzel meghosszabbíthatják az életüket!

– A különböző terápiás eljárások, mint a műtét, sugárkezelés, vagy gyógyszeres kezelés mellett mivel segíthetjük a gyógyulást?

– A rákbetegség az egész szervezet betegsége. A páciens jobb fizikai, erőnléti és immunrendszeri állapota együttesen befolyásolhatja a gyógykezelés hatékonyságát. A jó általános állapot több mint 30 százalékos előnyt jelenthet a betegséggel szembeni küzdelemben, azaz egy általánosan kiegyensúlyozott és aktív élettel minden esetben az egészségünk javára dolgozunk. Óva intek mindenkit attól, hogy sok pénzt költsön olyan „varázsszerekre”, amelyeknek nincs bizonyított hatása. A szomszéd bácsi gyógyulása nem bizonyíték, pusztán szájhagyomány. Nagyon fontos a kezelőorvossal, szakemberrel való folyamatos konzultáció. Kérdezzünk bátran!

– A budapesti Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet urológiai sebészeti osztályának koordináló vezetése mellett a Szent Lázár Megyei Kórház urológiai osztályának egyengetését is elvállalta. E lépésével a megszűnéstől mentette meg az osztályt…

– Már az osztály vezetése előtt is sokat konzultáltam a salgótarjáni kollégákkal, akik rendre kikérték a szakmai véleményemet egy-egy bonyolultabbnak ígérkező eset kapcsán. Ez már önmagában is hatalmas megtiszteltetés volt! Több mint hat évvel ezelőtt a kórház vezetősége azonban személyesen keresett fel azzal a kéréssel, hogy irányítsam tovább az urológiai osztály életét. A részleg vezető főorvosa ugyanis akkor vonult nyugdíjba, s vezető hiányában az urológiai ellátás veszélybe került. Nehezen tudok nemet mondani, így urológiai szempontból a Péterfy és Szent Lázár egy család lett, ahol máig egyazon gyógyítási elvek uralkodnak.

– Hogyan bír egyszerre két osztályért, két megyében felelni?

– Először magam is ezt kérdeztem! A salgótarjániak belém vetett bizalma azonban erőt adott az új feladathoz, s arra gondoltam, hogy a nógrádiak is megérdemlik a tisztességes urológiai ellátás esélyét. Nem tagadom, hogy kezdetben nehéz volt megtalálni az egyensúlyt, ami ma már, ha nem is könnyedén, de meglehetősen jól működik. Ha nem is vagyok rendszeresen a megyeszékhelyen, akkor is naponta kommunikálok a kollégáimmal. Szinte úgy látom magam előtt az osztály betegeit, mintha állandóan ott lennék.

A két intézmény együttműködése révén a salgótarjáni osztály kvázi „kar” meghosszabbításaként működik a Péterfynek. Az intézményi kézfogással sok fiatalt tudtam magam mellé venni, jelenleg 36 szakemberrel dolgozom a két osztályon. Emellett salgótarjáni kvótára rezidenseket is sikerült felvennünk, akik próbaidejük után akár a megyeszékhely intézményét is választhatják munkahelyüknek a későbbiek során. A magam részéről pedig, amíg bírom egészséggel, energiával, addig bárhol örömmel gyógyítok!

– Fejlődött az osztály amióta kezébe vette az irányítást?

– Az elmúlt évek folyamatos műszer-beszerzéseinek és fejlesztéseinek köszönhetően osztályunk országos viszonylatban is igen jól felszerelt. Csaknem valamennyi olyan modernnek tartott műtéti eljárást el tudunk végezni, amely a nemzetközi gyakorlatban jelenleg elfogadott és elvárt. Ezek közül kiemelkedőek az endoszkópos, a lézeres műtéttechnikai eljárások, amelyek mind a férfilakosságot érintő prosztatabetegségek kezelésére, mind az urológiai „köves” betegek ellátására alkalmasak. De képesek vagyunk a feltárásos műtéti beavatkozások szinte minden fajtáját helyben elvégezni. Emellett a legfejlettebb diagnosztikus és terápiás eljárásokat is nagy gyakorlattal végezzük. Az új eszközök közül az ultrahangos vizsgáló, valamint urodinámiás készüléket emelném ki, ami a nők egyre nagyobb részét érintő vizelettartási problémák diagnosztizálásában és kezelésében segítség. A laparoszkóppal végzendő és a radikális onkológiai műtétek – prosztata, húgyhólyag, vese – a Péterfy kórházzal való együttműködés jóvoltából jelenleg a nagyobb gyakorlattal rendelkező fővárosi osztályon zajlanak. A jelenleg formálódó új osztálystruktúra jóval több beteg ellátását teszi lehetővé a legmagasabb szakmai színvonalon. Az egyre korszerűsödő műszerpark mellett pedig az is kiemelendő, hogy a munkatársaink, dolgozóink is példás empátiával, odafigyeléssel és alázattal végzik nap mint nap áldozatos munkájukat. Végtelenül hálás vagyok nekik és büszke vagyok rájuk!

– Az Ön hathatós kezdeményezésére egész Nógrádot átfogó, ingyenes prosztatarákszűrő program indult.

– A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával és a Szent Lázár Megyei Kórházzal közösen nagy vállalkozásba kezdtünk, miután láttam a megye kedvezőtlen halálozási mutatóit a prosztatarákos megbetegedések tekintetében. A szűrőprogram jó alkalom arra, hogy minél nagyobb arányban leszűrjük a megye prosztatarák szempontjából életkorát is tekintve, veszélyeztetett férfilakosságát. A salgótarjáni kórház első perctől kezdve támogatja az ötletet, s a vizsgálatok teljes költségét magára vállalta. Az osztály orvosai a nagyvárosok mellett bejárják Nógrád kisebb településeit is, hogy a projekt ne váljon látszatintézkedéssé. A program végén megnézzük, hogy a szakmabeli aktivitás hozzájárult-e a túlélési arány javításához. S bár 55 éves kor alatt nem feltétlenül szükséges a vizsgálat, mégis azt mondom: a fiatalok is inkább jöjjenek el feleslegesen, minthogy rászokjanak arra, hogy idős korban sem vizsgáltatják meg magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában