nyelvtudomány

2019.01.24. 13:50

Országos döntőben a Mikszáth, a Táncsics és a Keri helyesíró diákjai

A Salgótarjáni Szakképzési Centrum Táncsics Mihály­ Szakgimnáziuma adott otthont a nagy múltú Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny megyei döntőjének.

Palchuber Kinga

A gyulai Erkel Ferenc Gimnázium magyar szakos tanárai 1987-ben fogalmazták meg első ízben felhívásukat, amelyben versenyre hívták megyéjük legjobb helyesíróit.

– A helyesírási igényességre nevelésnek hagyományai vannak a Táncsicsban, s 1991-ben az országos döntőn Nógrádot épp szakközépiskolánk tanulói képviselték. A gyulai Erkel Ferenc Gimnázium ekkor intézményünket kérte fel a lebonyolításra, így 1992 óta minden tanévben mi rendezzük a helyesírási megmérettetést – mondta Juhászné Janik Beatrix.

A házigazda iskola igazgatója hozzátette: ebben a mára már mozgalommá nőtt versenyben a tanulók nyelvhasználatának tudatosságát fejlesztik, emelik a széles közvélemény nyelvi érzékenységét, s vallják, hogy a világos gondolatnak alapja a hibátlan nyelvi megformálás. A zsűri elnöke, Székyné dr. Sztrémi Melinda örvendetesnek nevezte, hogy a középiskolások ilyen szép számmal vállalják a nyelvőrző szerepet.

Tollat ragadtak a nebulók, hogy bizonyítsák, mesterei az anyanyelvünknek
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

A versenyen 14 középiskola, 28 diákja adott számot helyesírási tudásáról.

Gimnáziumi kategóriában Huszár Márk (Mikszáth Kálmán Líceum), Paulik Krisztina (Mikszáth Kálmán Líceum) és Simon Lili (Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium), a szakgimnáziumoknál Gortva Klaudia (Táncsics Mihály Szakközépiskola), Kovács Kristóf (Stromfeld Aurél Szakközépiskola) és Urbán László (Stromfeld Aurél Szakközépiskola) állhatott fel a dobogóra.

A szakközépiskolások között Gábri Dávid Gábor (Kereskedelmi Szakgimnázium és Szakközépiskola) bizonyult a legjobbnak, őt követte Matus Gréta (Mikszáth Kálmán Szakközépiskola) és Cselényi Szebasztián (Szondi György Szakközépiskola).

Megyénket a gyulai országos versenyen a három első helyezett – Huszár Márk, Gortva Klaudia és Gábri Dávid Gábor –, valamint a házigazda iskola második legjobban teljesítő versenyzője, Győri Vivien képviselheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában