ingatlan

2019.01.13. 06:54

Nógrád megyén belül is nagyok a különbségek a lakásárakban

Hazánkban Sopronban, Debrecenben és Győrben a legdrágábbak a lakások. A legalacsonyabb árakkal pedig a régi iparvárosok rendelkeznek, mint Ózd, Komló vagy éppen Salgótarján.

Lászlók Judit

A hirdetőtáblát tanulmányozza egy nő, aki lakás után kutat Salgótarjánban. A megyeszékhelyen olcsón megússza...

Forrás: NMH

Fotó: Hűvösi Csaba

Az Otthon Centrum elemzése szerint a panellakások négyzetméterára átlagosan 300 ezer forint, a téglalakásoké 350 ezer forint körül mozog vidéken. A legalacsonyabb négyzetméterárak átlagosan 50–90 ezer forint körül mozognak. Tavaly nőtt a lakásvásárlások száma, sőt Nógrád megyében két és félszeresére emelkedett az adásvételek mennyisége. Ez volt egyébként a legnagyobb mértékű növekedés az elmúlt 5 évben.

A hirdetőtáblát tanulmányozza egy nő, aki lakás után kutat Salgótarjánban. A megyeszékhelyen olcsón megússza...
Fotó: Hűvösi Csaba / NMH

Király Péter, az Otthon Centrum salgótarjáni irodájának vezetője elmondta, hogy jelenleg Salgótarjánban az ingatlannégyzetméter-árak 50–200 ezer forint között mozognak. A legdrágább lakások a belvárosban vannak.

– A megyeszékhelyen a nyugati városrész, a Pécskő utca és a Március 15. utca a legdrágább. A legolcsóbbak pedig azok az utcák, amelyek a szegregált részeken vannak – fejtette ki Király Péter.

Hozzátette: a lakásárak mellett az albérletárak is inkább az alacsony kategóriába sorolhatóak Salgótarjánban. Egy albérlet átlagosan 40–60 ezer forintba kerül.

– Balassagyarmaton és Pásztón ugyanakkor 100–300 ezer forint körül vannak a négyzetméterárak, ami sokkal magasabb a salgótarjániénál. Nyugat-Nógrád folyamatos fejlesztése rohamos ütemben halad előre, ami a lakásárakon is meglátszik. Nincsenek elkülönült részek, éppen ezért nem is térnek el kirívóan az árak a városokon belül. Ráadásul ezeken a területeken nincs akkora elvándorlás, mint Salgótarjánban és környékén – mondta Király Péter.

Az Otthon Centrum irodavezetője hozzáfűzte: lakásvásárlásnál a fő szempont mindig az ár-érték arány, de nagyon fontos az is, hogy hol helyezkedik el az ingatlan. Munkalehetőség szempontjából sem túl népszerű a nógrádi megyeszékhelyünk. Az iroda legdrágább, 30 millió forintos ingatlana Szécsényben található, a legolcsóbb – 3 millió forintba kerülő – pedig Salgótarjánban, Zagyvapálfalván. Szécsényben az ingatlanok négyzetméterára 150–250 ezer forint. Bátonyterenyén viszont hasonló árban vagy még olcsóbban lehet lakást találni, mint Salgótarjánban: itt a négyzetméterár 50–100 ezer forint.

Az ingatlanpiaci elemző szerint a megyeszékhely helyzetén a Modern Városok Program javíthat.

Fotó: Hegedűs Márk / NMH

Magánszemélyek által meghirdetett lakó­ingatlanok átlagos ára (1000 forint/m2)

Település

2017. december

2018. december

Szolnok

182

233

Eger

239

308

Kecskemét

309

366

Szeged

250

332

Salgótarján

103

118

Budapest

506

640

Forrás: Ingatlan.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában