Kis kedvencek

2019.01.21. 07:01

Nógrád megyében nem nagy üzlet a kisállat-kereskedelem

Az emberek többsége napjainkra eltávolodott a természettől, talán ezért van az, hogy az állatok egyre nagyobb szerepet kapnak az életünkben.

Sziládi Krisztina

Kordics Zoltán balassagyarmati állatkereskedésében

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Torjay Attila

Igazán szoros ember–állat kapcsolat főként a társállatokkal alakul ki, hiszen ők részeivé válnak a mindennapjainknak.

Egy kisállat tartása rengeteg örömmel ajándékozza meg az embert, és kutatások szerint kedvenceink rendkívül kedvező hatással vannak egészségünkre is. Ugyanakkor előre számolnunk kell azzal, hogy kis társaink nem csak örömet, hanem évekig tartó folyamatos lekötöttséget és felelősséget is jelentenek.

Kordics Zoltán balassagyarmati állatkereskedésében
Fotó: Torjay Attila / Nógrád Megyei Hírlap

Felelős állattartás

Mindenkinek számolnia kell azzal, hogy egy élőlény nem játékszer. Etetni, itatni, gondozni kell őt, és évente többször állatorvosi kontrollra vinni. Egész életünket úgy kell szerveznünk, hogy abban kedvenceinknek részük legyen. Ezért egy állat befogadása nem történhet meggondolatlanul. Gyermekünknek csak akkor vegyünk kisállatot, ha biztosak vagyunk benne, hogy rábízhatjuk a gondozását, vagy mi vállalni tudjuk helyette a feladatot.

Kordics Zoltán 17 éve foglalkozik kisállat-kereskedéssel Balassagyarmaton. Üzletében halak, papagájok, nyuszik, tengerimalacok, ékszerteknősök, afrikai törpesünök várják leendő gazdáikat.

– Közel két évtizedes üzleti tevékenységem során nem sokat változott a piac, akár az állatok mennyiségét, akár az összetételüket tekintjük – mondja a bolttulajdonos. A kisállat-kereskedelem nem nagy üzlet Nógrád megyében. A különleges, egzotikus állatokat sokszor illegálisan tenyésztik, és mivel nem hivatalosan árusítják őket a tenyésztők, vagy börzékre járnak velük, aminek nincsenek ugye fenntartási költségei, így leverik az árakat.

A kisállattartás felelősségteljes, de nem túl költséges tevékenység. Maga az állat sokkal olcsóbb, mint a tartásához szükséges berendezés, kellékek. Ennek a hobbinak egyszeri beruházási költsége van – akvárium, kalitka megvásárlása – a heti költségek: növények, fűtés, világítás, táplálék már nem komoly – ám rendszeres – összeg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában