Edzés

2019.01.21. 11:22

Megyénkben is sokan megveszik az edző bérletet, aztán nem használják ki

Újévi ígéretként számos ember, javarészt hölgyek fogadják meg, hogy idén megpróbálnak egészségesebben élni, és tenni az álomalakért. Január végéhez közeledve viszont ezek a fogadalmak rendszerint elhalványulnak.

Nagy Judit Áfonya

Az újrakezdők kitartóbbak, az először próbálkozóknak könnyen elmegy a kedvük az edzőtermek gépeitől és hangulatától

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Torjay Attila

A jelenség mögött általában mélyebb lelki okok keresendők: az önmagunk iránti kritika és a testünk miatti szégyen képzi a legtöbb frusztrációt, amely aztán az ígéret megszegéséhez, a vállalt feladatok végezetlenül hagyásához vezet.

Egy balassagyarmati edzőterem munkatársa, Dombai Judit személyi edző évről évre találkozik ezzel a jelenséggel.

– Egész hónapban érkeznek új vendégek, jellemzően január második, harmadik hetében indul meg a dömping. Bérletet vesznek, amit rendszerint nem használnak ki…

A statisztikai adatok szerint az edzőterem újonnan regisztrált látogatói az összes vendég 10-15 százalékát teszik ki, közülük elvétve maradnak néhányan az év további hónapjaira is.

Az újrakezdők kitartóbbak, az először próbálkozóknak könnyen elmegy a kedvük az edzőtermek gépeitől és hangulatától
Fotó: Torjay Attila / Nógrád Megyei Hírlap

– Jellemzően inkább az újrakezdők szoktak kitartani, olyanok, akik tavaly már jártak nálunk, de valamiért abba kellett hagyniuk az edzést. A többiek idővel feladják, mert nem tudják azt, hogy mit, miért és hogyan kellene csinálniuk.

Aki nem veszi igénybe a személyi edző segítségét, az bizonytalan, és inkább feláll a futópadra, vagy az elliptikus trénerre – mondta.

Dombai Judit szerint nem való mindenkinek a kemény kardio, a nagyobb testsúllyal rendelkezők izületei kimondottan megsínylik a tíz-tizenöt percnél hosszabb bemelegítést.

– Nagyon vékony az a határ, amely a hasznos edzés és az önrombolás között van.

A teljesen friss kezdők nem tudják megfelelően használni a gépeket, félnek segítséget kérni, vagy ami még rosszabb, olyan társuk tanácsára hallgatnak, aki maga is csak néhányszor volt lenn a teremben. A lényeg a fokozatosság, nem a minél nagyobb súlyok emelgetése!

A rosszul felépített edzésprogram nem hozza el a kívánt eredményt, és ennek elmaradásával a lelkesedés is megszűnik. Ha a mérleg nyelve nem mozdul, a fogyni vágyó depresszióba esik, és távol marad. Ezért is lenne fontos, hogy sok tévhitet eloszlassunk a konditermek világa felől, minden látogató azért érkezik, hogy fittebb legyen, formálja a testét, ezért nem szokás becsmérelni mások külalakját. Ha eredményesek akarunk lenni, szakember által összeállított edzéstervre és étrendre lesz szükségünk.

A diéta lényege nem az éhezés, hanem a hasznos tápanyagbevitel. Néhány aranyszabályt érdemes betartani: ne fogyasszunk cukrot! Helyette például az eritrit és a stevia keveréke a legalkalmasabb édesítő. Felejtsük el a napraforgóolajat és az állati zsírt, próbáljuk ki a pálmaolajat, a kókuszzsírt. Fontos, hogy edzések után legkésőbb fél órával nagy mennyiségű fehérjét, tojást, sovány sajtokat, csirke- és pulykahúst, vagy vízzel elkevert proteinport juttassunk a szervezetbe, ez segíti az izmok regenerálódását. Fogyasszunk sok zöldséget, és igyunk meg minimum napi két liter vizet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában