Jegyzet

2019.01.13. 10:31

Elsőbbségadás

Ami sürgős, az sürgős. A mentők, a rendőrség és a tűzoltóság hangjelzést használ azért, hogy másokkal is tudassák: az eset, amivel éppen dolguk van, nem tűr halasztást.

Veres Edina

Én személy szerint nem szeretem a sziréna hangját hallani, mert arra emlékeztet, hogy valaki nagy veszélyben van. Mindig, amikor a hangjelzéssel közlekedő mentőautót látok szinte meghatottsággal tölt el, ahogy az autók utat nyitnak a beteggel kórházba siető járműnek. Ilyenkor annyira szeretném azt hinni, hogy az emberek nem csupán a KRESZ miatt teszik mindezt, hanem ők is átérzik annak jelentőségét, mennyire fontos, hogy még időben érkezzen a helyszínre vagy az ellátó intézménybe a négykerekű.

A minap egy kereszteződésben álltam, és arra vártam, hogy a közlekedési lámpa szabad jelzést adjon a gyalogosoknak. Éppen akkor váltott a lámpa, amikor az útelágazás közelében éles hang szólalt meg. Egy mentő szirénája volt.

Mindenki, aki a járdán állt, mozdulatlanná dermedt, kivéve egy idős hölgyet, aki mit sem törődve a hangjelzéssel lelépett az úttestre. Nem tudom, hogy azért kelt-e át az egyre hangosabban közeledő kocsi előtt, mert nem hallotta a figyelmeztető jelzést, vagy egyszerűen úgy gondolta, lassú lépteivel is átér még a túloldalra, mielőtt a mentő eléri a kereszteződést. Akárhogyan is volt, engem megrázott és felkavart a dolog, mivel könnyen megeshet, hogy valamelyik szerettem élete múlhat azon, hogy valaki akár autósként, akár gyalogosként elsőbbséget ad-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában