Óvatosan!

2019.01.08. 20:00

A nógrádi raliversenyző szerint is tanácsos felkészülni a téli közlekedésre

Nógrád megyét is elérte az újabb havazás, több kisebb baleset is történt. Ezért Határ Attila raliversenyzőt arra kértük, hogy adjon néhány tanácsot, azzal kapcsolatban, hogyan közlekedjünk autóval ilyen időben.

Laszlók Judit

Leesik néhány centiméternyi hó és a legtapasztaltabb sofőrök is könnyen bajba kerülhetnek

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hüvösi Csaba

Alig hogy elkezdődött a havazás, két karambol is történt a megyében.

– Felborult egy gépkocsi kedd délután Nógrád megyében, a 22-es főút Ipolyszög és Érsekvadkert közötti szakaszán, az ipolyszögi vasúti átjáró és a dejtári elágazó között. A balesethez a balassagyarmati hivatásos tűzoltók érkeztek ki, akik áramtalanították a járművet és megkezdték a műszaki mentési munkálatokat. Személyi sérülés nem történt. –mondta el lapunknak Szikora Viktória a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője.

Sürgősségi

Ilyen havazás közepette a sürgősségi ellátások száma is megemelkedik. Ezért érdeklődtünk a Szent Lázár Megyei Kórháznál is a balesetek és a sürgősségi ellátások számáról. Kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy jelenleg ebből az okból kifolyólag nem kezelnek senkit, viszont ilyen időjárási viszonyok között az a jellemző, hogy az esti órákban érkeznek inkább a sérültek.

A havazás következtében kialakult útviszonyok miatt akadt el egy tehergépkocsi Salgótarján külterületén.

– Az érintett útszakaszon félpályás útlezárás és rendőri forgalomirányítás mellett haladhatott a forgalom – mondta Nágel Tamás a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, aki hozzátette, hogy több kisebb baleset is történt a megyében, de ezek nem igényeltek rendőri beavatkozást.

Nagyon fontos, hogy ilyen időben jobban odafigyeljünk egymásra az utakon. Kikértük egy szakértő véleményét azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk a biztonságos közlekedés érdekében.

– Mielőtt elindulnánk otthonról, tervezzük meg az utunkat. Ezután ellenőrizzük az autó téli gumijainak az állapotát. Az abroncsok lehetőleg újak legyenek, de nem kell, hogy egyben a legdrágábbnak is bizonyuljanak. Ha a kerékminta négy milliméter alatt van, akkor semmiképpen ne induljunk útnak. Továbbá nézzük meg a guminyomást, illetve a jobb állapotban lévő autógumik kerüljenek hátra. Aztán takarítsuk le a havat a járműről, hogy kilássunk és, hogy minket is lássanak, mert a havas autót nagyon nehéz észrevenni. Az autóba ülve állítsuk be a vezető ülést – mindenki a maga számára– megfelelően, illetve ne legyünk túlöltözve, mert ezek lassíthatnak egy–egy manővert. Amikor elindulunk, akkor adjunk egy kis gázt. Aztán csináljunk egy próbafékezést – ezt az út során többször is megtehetjük, de csak úgy, hogyha nincs előttünk és mögöttünk sem senki – hogy fel tudjuk mérni, mennyire csúszós az út és ennek tekintetében válasszuk meg a tempót – mondta megkeresésünkre a Nógrád megyei származású raliversenyző, Határ Attila.

Leesik néhány centiméternyi hó és a legtapasztaltabb sofőrök is könnyen bajba kerülhetnek
Fotó: Hüvösi Csaba / Nógrád Megyei Hírlap

Hozzátette: az előzésnél nagyon figyeljünk a hóbarázdákra, mert ezeken könnyen megsiklik az autó. Éppen ezért a tapasztalatlan vagy friss jogsis vezetők inkább ne próbálkozzanak az előzéssel. Ha a gépjármű eleje csúszik meg, akkor kisebb fékezésekkel korrigáljunk, ha pedig a kocsi hátsó része, akkor a csúszás irányának megfelelően tekerjük a kormányt. Amennyiben útközben véletlenül elakadunk a hóban, akkor a hajtott kerék nyomását engedjük le egy bar körüli értékre, mert ezzel tudjuk segíteni az elindulást.

– Akik még nem vezettek ilyen időjárási körülmények között, azoknak javaslom, hogy próbáljanak ki egy ilyen körülményeket biztosító gyakorlópályát. Ha ezt esetleg valaki nem engedheti meg magának, akkor egy nagyobb parkolóban is lehet gyakorolni, de természetesen csak akkor, hogy ha ezzel nem veszélyeztetnek és nem is zavarnak senkit. – tanácsolta a huszonkilenc éves Határ Attila, aki 2007 óta indul versenyeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában