ételek

2018.12.31. 07:09

Szerencse fűszerezi a szilveszteri menüt

A lencse, a virsli, a malachús és a pezsgő sem hiányozhat a szilveszteri menüből. Nagy is irántuk a ­kereslet.

Tóth-Nagy Orsolya

A hiedelem szerint, ha lencsét eszünk az év első napján, akkor pénzesőben lesz részünk. Sokan próbát is tesznek...

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Ladóczki Balázs

A hiedelem szerint, ha lencsét eszünk az év első napján, akkor pénzesőben lesz részünk, ugyanis a szemes ételek a gazdagságot jelképezik. Ráadásul a lencse lapos, korong alakú formája miatt kissé hasonlít a pénzérmékre. Egy szilveszteri menüből sem maradhat ki ez a hagyományos és egészséges finomság. Készítenek belőle egyebek mellett főzeléket, salátát, de akár levest is. Népszerűsége töretlen, ára pedig csupán kis mértékben emelkedett a tavalyi évhez képest.

– Jelenleg nagyjából nyolcszáz forintba kerül egy kiló. 2017-hez képest száz forinttal emelkedett az ára – árulta el Kovács Zoltán, salgótarjáni árus. Hozzátette: leginkább a hagyományos lencsét kedvelik az emberek, a vöröset ritkábban fogyasztják.

A hiedelem szerint, ha lencsét eszünk az év első napján, akkor pénzesőben lesz részünk. Sokan próbát is tesznek...
Fotó: Ladóczki Balázs / Nógrád Megyei Hírlap

A salgótarjáni Kis Katalin minden évben főz valamilyen hagyományos finomságot az újesztendőre. Idén lencsefőzelékkel és malacsülttel készül. Természetesen a sütemények sem hiányozhatnak az ünnepi asztalról.

– Ilyenkor édes desszertet nem igazán szoktam készíteni, leginkább sajtos pogácsát és virslivel töltött kiflit sütök – közölte Kis Katalin. Mint mondta, a család minden tagja kedveli a szilveszteri menüt.

Az újév pezsgő, malac és virsli nélkül sem telhet el. Utóbbinak nincs komolyabb tradíciója. Egyesek szerint Németországból ered, ugyanakkor illik a magyar szokásokhoz is, hiszen az év első napján nem szabad sem halat, sem szárnyast enni. A hallal ugyanis elúszik, a szárnyassal pedig elszáll a szerencse, míg a malac kitúrja a földből azt. Ezért esznek olyan sokan.

A pezsgő is közkedvelt ital szilveszterkor, az üzletek polcain roskadoznak az üvegek és ilyenkor jócskán megugrik a fogyasztása. A babona szerint, ha fényűző és drága italt iszunk újévkor, akkor az év hátralévő részében pompa és gazdagság vár ránk. Nagy Éva hosszú ideje dolgozik eladónként Balassagyarmaton. Elmondása szerint, nemcsak karácsonykor telnek meg a boltok, hanem szilveszter előtt is.

– Rengetegen rohamozzák meg ilyenkor az üzleteket. Az italok közül pezsgőből vesznek a legtöbbet, szinte percek alatt kiürül a polc. Sokan vásárolnak különféle húsokat, de a sós rágcsálnivalók iránt is nagy az érdeklődés. Ezeket többnyire bulikba viszik – mondta az eladó. Hozzátette: az emberek mostanság egyre nagyobb figyelmet fordítanak a minőségi termékekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában