fejlesztések

2018.11.19. 16:52

Virtuális helikoptert és új köntöst kap Pásztó történelmi központja

Közel félmilliárd forint felhasználásával újul meg a Romkert környéke, de egy képzeletbeli helikopteres utazást is tehetnek az érdeklődők a varázsvölgyben.

Tóth-Nagy Orsolya

A történelmi városközpontban található középkori hangulatú Romkert területén változatos programokat és szolgáltatásokat terveznek megvalósítani

Mintegy 500 millió forintos beruházás valósul meg a településen. Az önkormányzat célja, hogy a történelmi városrészben turisztikai látványosságot hozzanak létre.

– Gaál István filmrendező nevezte el a térséget varázsvölgynek, amelyet az ő látásmódján keresztül szeretnénk bemutatni. A projekt munkálatai során a szakemberek bemutathatóvá teszik a középkori eredetű malom épületét, valamint rekonstruálják az egykori három felülcsapott vízikerékkel és hárompár malomkővel működő malom szerkezetét. A malomszerkezet meghajtását részben felszivattyúzott víz, részben egy hajtóműves villanymotor működteti majd – mondta portálunknak Farkas Attila polgármester.

Romkerti látványterv új épületekkel. Számos érdekesség, felfedezni való, turisztikai attrakció várja majd a vendégeket a város középkori központjában

Kitért arra is, hogy szabadtéri színpad épül, ide korszerű kép- és hangminőségű mozit terveznek, valamint nyílt közösségi teret hoznak létre.

Időutazás

Pásztó központjában található a város fő látványossága, a középkori romkert. Az itt megmaradt régi épületek többségében a Pásztói Múzeum kiállítóhelyei. Itt látható a Szent Lőrinc-plébániatemplom, az Oskolamester háza, a helyi múzeum, amely egykor cisztercita kolostorként működött, az üveghuta és a Csohány Galéria is. A kolostor egykori ipari tevékenységére a kovácsműhely alapjai emlékeztetnek. A feltárások 1965-ben kezdődtek a kora középkori bencés, később ciszterci apátság alapjainál, amely ma romkert formájában látható. A középkori üveghutát pedig 1986-ban tárták fel.

– A tervek szerint a látogatók egy sétányon keresztül juthatnak el és tekinthetik meg romkertet és annak területén lévő Pásztói Múzeum épületét és installációit, az Oskolamester házát, a Csohány Galériát, az üveghutát és a Szent Lőrinc-plébániatemplomot – közölte a városvezető.

Az intézmény pincéjében rövid videókat mutatnak majd be a környék nevezetességeiről. Az érdeklődők a hasznosi hörcsögről is láthatnak majd animációt, amely azért is különleges, mert mostanra már kipusztult.

Ezenfelül felújítják a Rajeczky-házat, ahol kávézó és ajándékbolt várja majd a látogatókat. Az Oskolamester házának történetét is feldolgozzák, készül egy ifjúsági regény Kertész Erzsi író tollából. A felnőttekről sem feledkeztek meg. A látogatók ugyanis korhű ruhákba öltözve maguk is részesei lehetnek a történetnek.

– A fő attrakció egy helikopterszimulátor lesz. Ebbe, ha beülnek és felveszik a virtuális valóságot generáló szemüveget, egy helikopterben találják magukat. A légi jármű a romkertből indul és bejárja a nevezetességeket. Az utasok alatt a szék is mozogni fog, tehát teljesen élethű lesz az élmény – árulta el Farkas Attila.

A pályázaton belül megújulnak egyébként a helyi múzeum egyes egységei, de egy parkolót is létesítenek a turisták számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában