mindenszentek

2018.10.30. 06:51

Itt a mécsesek és krizantémok idénye: mindenki felkészült?

Hamarosan itt van mindenszentek, sokan megemlékeznek elhunyt szeretteikről. Már napokkal az ünnep kezdete előtt készülnek az emberek, a piacokon és a virágüzletekben is a vásárlói roham várható, már most gazdag a virág- és a mécseskínálat. Sokan persze az utolsó pillanatokra hagyják a virágok megvásárlását, néhány praktikával viszont tartósabbá tehetők a színes krizantémok.

Szabó Rita

Forrás: NMH

A sokak által csak „temetővirágként” használt krizantémnak nagyon sok fajtája van, a nagy fejű fehér és sárga árnyalatú mellett a kisebbek színesebbek, a fehértől a kéken, a lilán át a rózsaszínig számos árnyalatban pompáznak.

Tóthné Mester Mónika sóshartyáni őstermelő már évek óta családi vállalkozásban foglalkozik krizantémokkal. Mint portálunknak elmondta: a virágok a májusi ültetéstől kezdve temérdek munkát igényelnek. A palánták és a permetezőszerek költségei évről évre drágulnak, a virágoké esztendők óta ugyanannyi.

– A férjemmel és három gyermekemmel gondozzuk a növényeket, amik napi két–három óra gondoskodást is igényelnek. A palántákat június elején ültettük, azóta mindennapi locsolásra és heti háromszori permetezésre volt szükségük – mondta Tóthné Mester Mónika.

Az őstermelő több színű és nagyságú krizantémot is nevel, amikre elmondása szerint évek óta vegyes az érdeklődés. Sokan a cserepes virágokat részesítik előnyben, mivel több ideig elállnak, ezek ára két–három ezer forint körül mozog.

– Manapság már a hagyományos fehér és sárga krizantémok mellett a színesekért is egyre többen jönnek. A nagy fejű ára 300 forint körül mozog, a kisebbek 100 forintért is elvihetők. A virágokat öt napig árusítjuk, a legtöbben minél előbb akarják beszerezni, kevesen hagyják az utolsó pillanatokra – mondta Tóthné Mester Mónika. Hozzátette: aki napokkal előbb vásárolja meg a virágot érdemes ha fűtetlen helyen, nagyjából tíz centiméteres vízben tartja. Fontos, hogy legalább kétnaponta visszavágják a szárát, így hosszabb ideig megmarad.

Fotó: NMH

A salgótarjáni piacon is megjelentek már a krizantém- és mécsesárusok. A karancsberényi Torák Tiborné és nászasszonya, a salgótarjáni Antal Nándorné tíz éve árulja közösen a temetővirágot.

– A nagyobb fejűeket háromszáz, a kisebbeket kétszáz forintért adjuk, de akad köztük olyan is, amit száz forintért kínálunk. A fagyok miatt muszáj volt befűteni a virágoknak, néhány kicsit megperzselődött... Egyelőre még csak nézik az emberek, de nem veszik. Sokan nem tudják hova rakni mindenszentekig, így a jövő héten számítunk a legtöbb vásárlóra. Azért termeljük a virágot, hogy eladjuk, gyakran többet adunk mint amennyit kérnek – mondta el portálunk kérdésére Antal Nándorné.

A piacon áruló Sárközi Lajosné a virágok mellett mécseseket is értékesít, olcsóbb fajtát már százötven forintért, drágábbat háromezert forintért. A piacon kevés a mécsest áruló ember, de akadt olyan, ahol öt–hat ezer forintért is értékesítettek hatalmas, üvegből készült gyertyatartót. Sárközi Lajosné szerint a művirág iránt is nagy az érdeklődés, ami 450 forintos darabáron beszerezhető.

– Rosszabb idő esetén inkább a műkrizantémot választják a vásárlók, az igazit hamar megtépázza az időjárás. Ebben az időszakban sokan viszik a piros és a fehér szegfűt is, amit 150 forintért adok. Sokan csak koszorúért jönnek, kétezer forintért értékesítem a tobozból és szalmából készült díszeket – mondta el Sárközi Lajosné.

Hozzátette: vannak akik az utolsó pillanatokra hagyják szeretteik sírjaira szánt mécsesek, virágok, koszorúk vásárlását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában