puskavégen

2018.09.08. 19:54

Stohl András is Béren ünnepelte a fő vadászidény kezdetét

Megkezdődött a fő vadászidény szeptember elsejével. A gímbikák már hangolgatnak, de Nógrádban a szarvasbőgés java szeptember második felére esik. Hagyomány már, hogy az ősz első napjaiban az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezete megrendezi vadásznapját. Idén már a 27. alkalommal fogadták vendégeiket.

Faragó Zoltán

Stohl András munkásságát is elismerte a megyei vadászkamara

Fotó: Faragó Zoltán, NMH

Rendhagyó módon, díjátadással kezdődött a virágospusztai nógrádi vadásznap: Stohl András színművész díszoklevelet és emlékplakettet vett át a szervezőktől. Amint az indoklásban elhangzott, a színész munkássága során sokat tett a magyar vadászat és vadgazdálkodás megismertetéséért, elfogadtatásáért, mindig felvállalva szenvedélyét. (A díjat azért adták át a nap első eseményeként, mert Stohl Andrásnak olvasópróbára kellett sietnie.)

Ezután a Nógrád Megyei Vadászkamara Kürtegyüttes szignálja szólította a hivatalos megnyitóra a színpad elé a közönséget. A vadászhimnuszt Pintér Timi, a debreceni színész-énekes adta elő.

A vendégeket először Balla Mihály országgyűlési képviselő köszöntötte. Beszédében kifejtette, hogy a vadászat olyan hobbi, ami értéket teremt, a természeti környezet megóvásáért is sokat tesznek gyakorlói. Ezután Maczó László, a rendezvénynek otthont adó Andezit Hotel tulajdonosa, Bér község polgármestere mutatta be a létesítményt és történetét is. A főépület eredetileg is vadászkastélynak épült az 1930-as években. A házigazda kitért arra is, hogy 1998-ban, éppen húsz éve már rendeztek Nógrád megyei vadásznapot ezen a helyen.

Szerencsés Benjamin trófeái és Kuris Norbert fafaragásai a kiállításon
Fotó: Faragó Zoltán, NMH

Vadásztársakra emlékeznek

Szeptember 7-én, pénteken, 16 órától az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezetének vezetősége koszorúzással egybekötött megemlékezést tart az elhunyt vadászok kopjafájánál, a Bárna-Vad Kft. vadaskertjében. Az elhunytak tiszteletére a vadásztársak, a hozzátartozók, a barátok is elhelyezhetik virágaikat a kopjafánál. A 2008-as első rendezvény után már tizenegyedik alkalommal találkoznak ezen a helyszínen a vadászok. A megemlékezés után az őszi-téli vadászati szezon megnyitója következik.

Köszöntötte a vendégeket Kapás Imre, a Horgász Egyesületek Nógrád Megyei Szövetségének elnöke is a nyolcezer nógrádi horgász nevében. Beszédében kifejtette: horgászni és vadászni szinte azonos élményt jelent, akik részesülnek benne, hasonló örömöt élnek át. A legjelentősebb különbség talán az, hogy míg a kifogott hal elengedhető, addig a kilőtt lövedék már nem fordítható ­vissza.

Szabó László, az Országos Magyar Vadászkamara szakmai igazgatója, a Nógrád megyei területi szervezet elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

– Kitűnő alkalom a vadásznap arra, hogy bemutassuk munkánkat, életünket, eredményeinket azoknak is, akik nem vadásznak – mondta.

A megnyitó után az új vadászok eskütétele után következett az avatás: Györösi István, a megyei kamara sportvadász alelnöke vállukat tőrrel érintve fogadta a frissen vizsgázottakat a Nimródok táborába. Ezután Zám Zalán tájegységi fővadász látta el szellemi útravalóval a fiatalokat. Ahogyan fogalmazott: a papír már megvan a vadászat gyakorlásához, az igazi tanulás azonban csak ez után következik.

– Az észrevenni, látni, rácsodálkozni képességét gyakorolva, az írott és az íratlan szabályokat betartva, a legapróbb részletekre is figyelve válik az ember igaz vadásszá – mondta.

Kitért arra hogy a magyar vadállomány jó kezekben van, volt és lesz is, hiszen a szakemberek féltő gondoskodással próbálják óvni, védeni, szabályozni, az utókor számára még nagyobb kincsként átadni.

Pintér Timi a Vadászhimnusz után a vadászszózatot is előadta
Fotó: Faragó Zoltán, NMH

A megyei vadásznapon adták át a hivatásos vadászok Nógrád megyei szakmai versenyének elismeréseit is. Az első helyen Monoki Csaba, a Sasbérc Vadásztársaság hivatásos vadásza végzett, aki az országos megmérettetésen is képviselte a megyét, az előkelő hetedik helyet szerezve meg. A megyei versenyen a második Major Tamás, a Koplán-Göröc Vadászati Egyesület, a harmadik Sándor Norbert, a Cserepes Vadásztársaság hivatásos vadásza végzett.

A hagyományoknak megfelelően a kamara és a társaságok jelölése alapján elismeréseket is átvehettek az arra érdemes emberek. A Nimród Vadászérmet Pántya István, a virágospusztai rendezvény szervezésében is oroszlánrészt vállaló Sasbérc Vadásztársaság elnöke kapta. A Hubertus-kereszt gyémánt fokozatát Parrag Zoltán vehette át. Arany fokozatot kapott Babinszky László, Nagy Balázs, Princz József, Pullai Károlyné és Rácz Beatrix Ildikó. Az ezüst fokozatot Alapi László, Bazsonyi Tamás, Zsíros László, a bronzot Görög Viktor, Kőrösi Zoltán, Marton Angelika és Tarczy Tamás érdemelte ki.

Valaczkai Erzsébet Csergezán-díjas grafikusművész kiállítása mellett Csengődi Ottó a természetben talált faágakból, -gyökerekből és -gombákból készített kisplasztikáit is megcsodálhatta a közönség.

A vendégek tartalmas trófeabemutatót is láthattak, a bujáki erdőségek válogatott vadfajai bizonyára megdobogtatták a vadászok szívét. Kiállította trófeáit a főleg Ludányhalászi határában vadászó Szerencsés Benjamin, méghozzá az endrefalvai Kuris Norbert fafaragó – szintén vadászember – munkáival együtt. A szép és érdekes, megbecsült trófeák és a művészi alkotások sikeresen találkoztak itt. A rendezvény helyszínén autóbemutatót is láthatott a közönség, az amerikai veterántól a Trabanton át az elektromos autóig mozgott a skála.

Balról: Pántya István díjával, Szabó László és Máté Zoltán
Fotó: Faragó Zoltán, NMH

A hagyományokhoz híven idén is volt vadászkutyás bemutató. Rácz István irányítása mellett zömmel retrieverek munkáját láthatta a közönség, de magyar és német vizsla is elkápráztatta produkciójával a nézőket.

Nem vadásznap a vadásznap főzőverseny nélkül: idén sem volt másképpen. A szakértő zsűri, Bodrogi István, Tarnóczi Lajos és Herczeg Béla értékelte a különféle fogásokat. A pörkölt kategóriában a Somlyóhegyi Vadásztársaság lett az első, szarvaspörköltet készítettek erdész slambuccal. A második helyet a Hegyes-Hegy Vadásztársaság szarvaspörköltje érdemelte ki, a harmadik pedig Hegedűs László bugaci vaddisznópörköltje lett.

Az „egyéb” fogások kategóriájában a Nagymezei Vadásztársaság tárkonyos vadmalaclevese vitte el a pálmát, a Szánas Vadásztársaság vaddisznóból készült töltött káposztája és a Lókösvölgye Vadásztársaság őzgulyása előtt.

A Nógrád Megyei Vadászkamara Kürtegyüttes szignáljai tették igazán ünnepivé a rendezvényt
Fotó: Faragó Zoltán, NMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában