Nógrád megye

2018.09.04. 13:56

Közös főzés és fesztiválhangulat: Szécsénkén a lecsó a menő

Találó a mondás, hogy sok jó ember kis helyen is elfér, mert a Técsői Móricz Kálmán Művelődési Ház nem túl tágas udvarán tényleg egy tűt sem lehetett leejteni, olyan sokan érdeklődtek a Lecsófesztivál iránt.

H.H.

A lecsó a „menő” Szécsénkén. A mi kies palóc világunkban az elmúlt századokban egyáltalán nem volt kolbászból a porták kerítése, és bizony a szegény emberek asztalára többségében krumpliból és tésztából készült ételféleségek kerültek, ezekre is épülnek manapság a különböző gasztronómiai seregszemlék. Itt azonban szakítottak a szokásokkal, amikor az önkormányzat néhány évvel ezelőtt elhatározta, hogy a falu fesztiválját a paradicsomra és a paprikára alapozza, így hirdették meg a lecsófőző ­versenyt.

Képek a művelődési házban

A lecsós ízkavalkád művészeti élménnyel is kiegészült. A Técsői Móricz Kálmán Művelődési Ház nagytermének falait Mészáros Melinda, helyben élő fiatal festőművész képei díszítik, a kiállítás a fesztivál keretében nyílt meg. Az alkotó a tárlatra széles témaválasztékkal készült, így a festmények között láthattunk különleges színvilágú és összeállítású portrét, tájképet, hátterében tengerrel és várral és sajátos kialakítású csendéletet is.

Idén tizenkét csapat jelentkezett a viadalra, bár az egyik főzőhely üresen maradt. Szemlélődésünk elején máris ismerős alakot pillantottunk meg, aki a jókora fakanalát mélyen merítette meg a kondérban.

Ahogy megfigyeltük a korábbi galgagutai polgármester, Orgoványi László mesterkedéseit, bizony elámultunk, hiszen vadpörkölt rotyogott az üstben.

– Természetesen lecsót is készítünk, de nem árt a változatosság – említette a férfi.

Pár méterre innen nem csupán a páratlan ízharmónia nyomába eredtünk, hanem a szemünk is megakadt a romhányiak „pultjánál” tüsténkedő csinos kuktalányokon.

 

Miközben a főzőcsapatok serénykedését vizslattuk, hamarosan megkezdődött a Lecsófesztivál megnyitója is: a nap házigazdája, Varga Izabella színművésznő üdvözlő mondatait hallottuk, majd átadta a szót Hevér Boglárka polgármesternek és Balla Mihály országgyűlési képviselőnek. A honatya ezen a helyszínen is a közösség értékteremtő erejét emelte ki, amely ha ilyen gasztronómiai fesztivállal párosul, többszörösen is haszonnal jár, és nem csak azért, mert nem maradhat éhes száj.

Amint az első fellépő csoport, a Nógrád Táncegyüttes a közönség elé perdült, rövid sétát tettünk. Megpillantottuk a lecsófesztivál zsűrijét is, ahogy kóstoló-bíráló túrájára indul és találkoztunk a kormányablakos hivatali kisbusszal, amely szintén népszerű volt ezen a napon a szécsénkeiek körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában