Korszerűsítés

2018.09.11. 07:07

Gyönyörű tájháza lesz Patvarcnak

Patvarc takaros utcáin sétálva kellemes érzés fogja el az embert. Látszik, hogy a falut szorgos népek lakják, minden porta rendezett, igényes lakókról árulkodnak a házak. Egy ilyen településnek jogos igénye, hogy közösségi terei is megfeleljenek az otthon megszokott elvárásoknak. Úgy tűnik, hogy a falu központjában található épületegyüttes utolsó tagjának teljes felújításával beteljesül a település régóta várt álma.

Sziládi Krisztina

 

Bernáth Kornélia, polgármester. Fotó: T.A./NMH

A település közepén a templommal szemben álló közös udvarral rendelkező épületek két telek összevonásával jöttek létre, mindig is a település intézményeinek adtak otthont. Az emberek itt egy helyen elintézhették ügyes-bajos dolgaikat. A 750 lakosú falu önkormányzata ragaszkodott a meglévő postahivatalához, hogy ezzel is kényelmesebbé tehesse az ott élők életét. Hosszas egyezkedés után tavaly sikerült egy rövidített nyitvatartással, de minden nap működő postát kiharcolniuk. Ezt a kis faluközpontot újította fel apránként a település vezetése, ami mára egy bájos, Makovecz-stílusú épületegyüttessé nőtte ki magát. Bernáth Kornélia, a település polgármestere számolt be nekünk a most kezdődő munkálatokról, amelyek befejeztével egy fontos fejezet zárul majd le a falu életében.

– A felújított községháza épületegyütteséhez tartozik még az óvoda, a posta, a rendelőintézet, a tájház. Ugyanezen a telken található a régi iskolának és községházának az épülete, amit jó ideje már nem az eredeti funkciói szerint használtunk, leromlott műszaki állapota miatt. 1994-ben megszűnt az iskolánk. Az épületben található legnagyobb helységet tornateremnek neveztük ki, az óvodásainkon kívül a falubeliek használták zumba és egyéb mozgásos szabadidős tevékenységek végzésére. Többen jártak ide pingpongozni régebben, Patvarcon hagyománya volt az asztalitenisznek. Sokat ötleteltünk, hogyan is tudnánk hasznosítani a régi önkormányzati épületünket – mondta a polgármester.

Hozzátette: a falu híján volt egy nagy közösségi térnek, ahol méltó módon meg tudják szervezni a közösségi rendezvényeiket. Mint adósságkonszolidációban nem részesülő önkormányzat kaptak tízmillió forint állami támogatást. Ehhez hozzájárult egy 28 millió forintos épület energetikai pályázat, 2016-ban egy rendkívüli kormányhatározatnak köszönhetően kaptak további nyolcmillió forintot, és most tavasszal egy belügyminisztériumi pályázattal ismét sikerült 15 millió forintot nyerniük.

– A tervezői költségvetés 65 millió forint körüli összeget állapított meg az épület felújítására, így összeállt az ehhez szükséges pénz. Ebben a hónapban kezdődnek a közbeszerzési tárgyalások, és reményeink szerint hamarosan a tényleges munkálatok is a leendő faluházon. Lesz egy közel száz négyzetméteres rendezvénytermünk ünnepségek, lakossági fórumok szervezésére és egy tornatermünk. Ez egy újabb lépés az élhető Patvarc megteremtéséhez vezető úton – zárta gondolatait Bernáth Kornélia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában