névsorolvasás

2018.09.25. 19:55

Fenyő Ivánt, a Zenthe vendégszínészét inspirálják az új kihívások

2012 óta rendszeresen bemutatjuk azokat a művészeket, akik első esetben lépnek fel, működnek közre a Zenthe Ferenc Színház egy-egy produkciójában. Ezúttal Fenyő Iván a Névsorolvasás vendége, akivel a minap a Kedvenc színészeink-sorozat keretében is találkozhattak az érdeklődők.

Csongrády Béla

Az október 1-i Zenthe-premieren, Az ördögben a János nevű festőművészt alakítja

Forrás: TV2

A színművész Molnár Ferenc Az ördög című vígjátékában játssza az egyik főszerepet. Azonban – ahogyan a közönség előtti diskurzusból is kiderült –, nem könnyen állt kötélnek, mert a színházon kívül más önkifejezési formákat is szeret. A sokadik megkeresésre végül is igent mondott a számára kalandot jelentő meghívásra.

Fenyő Iván 1979-ben született Budapesten. A színjátszás alapjaival Földessy Margit, illetve az Új Színház stúdiójában ismerkedett meg, diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 2003-ban szerzett. Osztálytársa volt az a Mészáros Máté is, aki Az ördög címszerepét alakítja most a Zenthe Ferenc Színházban. Fenyő Iván pályakezdőként a Katona József Színházhoz szerződött, azonban már évek óta úgymond szabadúszó. Színházi szerepei sorában játszott Csehov Ivanovjában, Dosztojevszkij A félkegyelmű című drámájában, Moliére Tartuffe-jében, Presser Gábor-Sztevanovity Dusan-Horváth Péter A padlás című mesemusicaljében.

Az október 1-i Zenthe-premieren, Az ördögben a János nevű festőművészt alakítja
Fotó: TV2

Bő egy évtizede, hogy figyelme egyre inkább a filmművészet felé fordult. 2005-ben szerepet kapott Sam Mendes Oscar-díjas amerikai rendező filmjében: a Bőrnyakúakban Pinko tengerészgyalogost alakította. A hitelesség kedvéért részt vett egy egyhetes katonai kiképzésen.

Eddigi legnagyobb filmes sikerét az Andrew G. Vajna és Joe Eszterhas nevével fémjelzett, Goda Krisztina rendezte Szabadság, szerelem című alkotásában aratta. Számára is nagyon kedves az 1956-os forradalom utcai harcaiban is aktív Karcsi alakja, aki nem mellesleg a magyar vízilabda-válogatott tagjaként Melbourne-ben, egy kemény mérkőzés keretében vág vissza a szovjet csapatnak az egy évvel korábbi kényszerű vereségért. Valóságos csodának tartja, hogy részese lehetett ennek a filmnek, amelyben minden jóra sikerült, minden a helyén volt.

Azért szeret filmezni – mint beszélgetőtársa, Susán Ferenc rendező, a Zenthe Ferenc Színház produkciós vezetője kérdéseire válaszolva a József Attila Művelődési Központ klubjában is elmondta – mert természetesebbnek, a realitáshoz közelebb állónak érzi ezt a művészeti ágat. Akkor vállal el egy feladatot, ha vágyat érez iránta, ha úgy gondolja, hogy köze van hozzá, van dolga vele.

Nevezetes osztályban végzett

Fenyő Iván osztályfőnöke 2003-ban Máté Gábor és a 2004-ben elhunyt Horvai István volt. Rajta kívül még tizenhárman – Czukor Balázs, Dömötör András, Gál Kristóf, Járó Zsuzsa, Jordán Adél, Kovács Patrícia, Máthé Zsolt, Mészáros Béla, Mészáros Máté, Péter Kata, Szandtner Anna, Száraz Dénes és Vajda Mihály – vehették át ekkor a diplomát. Ez az osztály azóta minden nyáron bemutat egy-egy színdarabot valamelyikük életéről. Az idén éppen Fenyő Iván került sorra.

Szereti szabadnak érezni magát, nem tartja főnökének sem a színházigazgatót, sem a rendezőt. Ehhez alapos önismeretre, jó döntésekre van szükség.

Susán Ferenc – mondhatni hagyományosan – három filmbejátszással is színesítette a beszélgetést. Mindegyik egyszersmind Fenyő Iván munkásságának sokszínűségét volt hivatott illusztrálni, ha úgy tetszik bizonyítani. Az egyik részletben – névrokona, Fenyő Miklós életéről, szerzeményeiből 2008-ban készült, Fonyó Gergely által rendezett Made in Hungary című filmben – a Csókkirály című slágert énekelte igencsak hangulatosan, stílusosan, a másik archív felvételen a Vers mindenkinek című televíziós műsorban volt látható, amint mély empátiával, értőn tolmácsolta Radnóti Miklós Tétova óda című írását, a harmadikon pedig a Dal című eurovíziós magyar versenyprogram sztárvendégeként lépett fel. Fenyő Iván az elhangzottakat, látottakat úgy kommentálta, hogy sok területen elég jónak tartja magát, nyilván neki sem közömbös a hírnév, de fennáll a szétszóródás veszélye is, amit a jövőben szeretne kikerülni.

Nagyon érdekesek voltak a beszélgetés azon részletei, amelyekből kirajzolódott, hogy miként megy a szereplőválogatás, a castingolás, a filmforgatás Magyarországon és Amerikában. A különbség Fenyő Iván szerint a mentalitásban, a profizmusban van. A tengeren túl mindenki – a díszletmunkástól, az ügyelőn át a főszereplő színészig – a tudása legjavát adja, hogy a nagy konkurenciaharcból ő kerüljön ki győztesen. Ha pedig megszületik a szerződés, akkor annak minden pontja, apró részkérdése is kötelezvényekkel jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában