Évforduló

2018.09.01. 14:11

Ezzel emlékeztek meg a bányászokról Zagyvarónán

A nógrádi szénbányászat létrejöttének 170. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak a napokban Zagyvarónán, a nemrégiben felújított Bátki József Közösségi Háznál.

Gerhát Karina

Fotó: L.B./NMH

– A kezdeményezésnek köszönhetően a városrész újabb helytörténeti értékkel gyarapodott, amely hűen őrzi Zagyvaróna történelmi emlékeit – mondta Fekete Zsolt az avató ünnepségen. A polgármester hozzátette: bátran kijelenthetjük, ha a 19. századtól kezdve nincs bányászat településünkön és vidékén, akkor talán Salgótarján még ma is csupán egy kis falu lenne a többi nógrádi község között. A szakirodalom alapján a nógrádi bányászat üzemszerűen 1848-ban indult el, ugyanis akkor kezdték meg a szén kitermelését Prónai Albert zagyvai birtokán – tette hozzá.

– Bízom benne, hogy a 170. évforduló és az emléktábla újra felhívja majd sokak, de kiemelten a fiatalok figyelmét megyeszékhelyünk ipartörténeti múltjának jeles eseményeire, meghatározó állomásaira. Gyökereinket nem feledve közös múltunk értékeit megőrizve az önkormányzat, illetve a civil szervezetek összefogásával teremtjük meg közös jövőnket és otthonunkat – hangsúlyozta Fekete Zsolt. Az emléktábla professzor dr. Füst Antal helyi lokálpatrióta ötlete nyomán, valamint támogatásával készülhetett el. Az emléktábla megáldását követően az ünnepségen megjelentek elhelyezték előtte a tisztelet koszorúit és virágait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában