Fesztivál

2018.08.30. 16:43

Nyugat-Nógrádban is meglátta az értéket a cserkészszövetség

Több napig tartó családos cserkészfesztivállal és első alkalommal bemutatkozó gubacsfesztivállal hívták fel a figyelmet a családi összetartozás fontosságára a településen a nyár utolsó hétvégéjén a Magyar Cserkészszövetség munkatársai.

Veres Edina

 

Az apró cserkészek és vezetőik tartalmas napokat töltöttek Bercelen, hasznos előadásokból és érdekes programokból nem volt hiány. Fotók: NMH

– A gubacs a cserkészek jelképe, amely máig szimbolizálja a családi összetartozást. A rendezvény átmenetet képez a cserkésztáborok és a fesztiválok között. Bár a fesztivál neve a cserkészekre utal, azokon a felnőtteken és családjaikon kívül, akiknek gyerekkori emlékeik kötődnek ehhez a témához, szerettük volna megszólítani azokat is, akik fontosnak tartják a családi értékeket, a hagyományok ápolását – mondta Szilágyi-Kovács Kata, a Magyar Cserkészszövetség „Lépj át határaidon!” projekt szakmai munkatársa.

A többnapos fesztivál a település több helyszínén – az iskolában és udvarában, a cserkészudvarban, a kastélyparkban, az eleven kertben és a falu kemencéjénél – kínált kikapcsolódási lehetőséget a kilátogató családok számára. A legkisebbeknek és szüleiknek ringató foglalkozásokkal kedveskedtek a szervezők, a nagyobbak számháborúzhattak és kézműves-foglalkozásokon vehettek részt. A felnőttek számára környezet- és természetvédelmi civil szervezetek tartottak előadásokat vagy olyan témákban is informálódhattak pszichodráma foglalkozások keretein belül, mint a fiatal felnőttkor problémái vagy a gyermeknevelés. Ezen kívül a látogatók kipróbálhatták az embertekézést is. Minden este hangulatát más-más előadó biztosította, Szabó Balázs és bandája nagy népszerűségnek örvendett.

 

Az előadók több hasznos előadással készültek a résztvevőknek.

 

Mint megtudtuk, az emberteke nagy népszerűségnek örvendett a résztvevők körében. A bizarr név egy játékot takar, amelynek lényege, hogy a résztvevők hatékony kommunikáció és közös csapatmunka segítségével minél gyorsabban tudják föld felett egy-másfél méter magasan lebegő társukat mozgatni a hat-nyolc darab földre helyezett bója között, amelyeket meghatározott sorrendben kell megérintenie. A lebegő személy biztonságát és irányítását hegymászóköteleken, hevedereken és karabineren keresztül biztosítja szabad kötélvégenként kettő-három csapattag. Szilágyi-Kovács Kata elmondása szerint a játék lebonyolítását egy vezető animátor felügyeli, aki az eligazítás mellett a bóják helyes sorrendjét is ellenőrzi és természetesen ügyel a biztonságra is, hogy a játékosok jól tartsák a lebegő személyt, illetve megfelelő módon emeljék fel és tegyék le őt.

 

A vezetők izgalmas feladatokkal kedveskedtek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában