Elismerés

2018.08.24. 11:16

Négy jeles személyiség vehette át a Tolnay Klári-díjat Mohorán

Császár Angela, Zsurzs Kati és Szilágyi Tibor színművészek vehették át a Tolnay Klári Művészeti díjat tegnap Mohorán. A kulturális díjat pedig Mohai Gábor rádiós és televíziós bemondó, előadóművész érdemelte ki.

Sziládi Krisztina

Ünnepelt a 18 éves Tolnay Klári Emlékház, amelynek takaros szobáiban a művésznő becses relikviáit szemlélhetik meg az érdeklődők. Gyönyörű jelmezek, cipellők, nagy szerepekre utaló színlapok, színes csecsebecsék, az idő fogságába esett arc- és szerepképek – mind-mind Tolnay Klári alakját idézik.

Az emlékház megálmodója, Balla István bőrész iparművész egyben a Tolnay Klári Alapítvány elnöke is. Ő hozta létre a magyar színházi élet királynőjének 80. születésnapja alkalmából azt az életmű-kiállítást, amely megadta a jelenlegi tárlat alapjait. Aztán 2014-ben, a színésznő születésének 100. évfordulóján elérkezettnek látta az időt arra, hogy a Tolnay Klári Kulturális díj után a Tolnay Klári Művészeti díjat is megalapítsa.

A kuratórium döntése alapján idén Császár Angela, Zsurzs Kati és Szilágyi Tibor vehette át a művészeti díjat.

Császár Angela, művész

A kolozsvári születésű Császár Angela, akinek első és egyetlen munkahelye a Nemzeti Színház volt, egész életét és pályafutását a szeretet és a hűség irányította, és vezeti ma is. 1968 és 2012 között több mint nyolcvan darabban szerepelt. Színészi fejlődésében és népszerűségének kibontakozásában sokat jelentettek a rádió-, tévé- és szinkronstúdiókban készített felvételek százai. Hat játék- és harminc tévéfilmben szerepelt, több tucat szinkronszerepben hallatta bársonyos hangját, igényes beszédét. Mély lelkiségről, anyanyelvünk bravúros ismeretéről tanúskodó versmondását a világ legtávolabbi pontján is örömmel hallgatják. A Jászai Mari-díjas érdemes művész rangos kitüntetései között tartja számon a 2010-ben neki ítélt Magyar Örökség díjat.

Zsurzs Kati, színésznő

Zsurzs Kati színésznő főiskolai tanulmányai végeztével 1977-től dolgozott a Thália Színházban, a Karinthy Színházban, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban és szabadúszóként is, miközben a budapesti Karinthy Színház és Játékszínben rendszeresen játszik és rendez. Számos tévéfilmben is szerepelt, több sorozatban vállalt szinkronszerepet. Saját beszédiskolát működtettet, valamint a Gór Nagy Mária Színitanodában színészmesterséget is ­oktatott.

Szilágyi Tibor, színművész

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész, a

Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Dolgozott Kecskeméten és Veszprémben, 1969-től játszik Budapesten. Volt a Thália, a József Attila Színház, a Nemzeti Színház, a Vígszínház és az Új Színház tagja is. A világot jelentő deszkák mellett számos filmben és tévésorozatban is szerepelt, de a rádióban is gyakran hallható a hangja, többek között ­kabarékban.

Kulturális díjban Mohai Gábor részesült. Az előadóművész 1978-ban került a Magyar Rádióba bemondónak, 1979-től a Magyar Televízió munkatársa is lett. Huszonhét éven keresztül tevékenykedett bemondóként és műsorvezetőként sok szolgáltató, illetve magazinműsorban. Rádiós és televíziós munkája mellett irodalmi esteket szerkeszt és mutat be. A mohorai emlékházban csodálatos orgánumával rendre elvarázsolja a közönséget ünnepi rendezvények, kiállításmegnyitók ­alkalmával.

 

Mohai Gábor: „Semmi közöm a színházhoz, így nem is értem, mit keresek én itt... Hatalmas megtiszteltetés ez”

 

Az ünnepségen Jagyutt Péter balassagyarmati mestercukrász az általa megalkotott Tolnay Klári-bonbonnal, a Villa Tolnay Borház pedig zászlós boraival köszöntötte a díjazottakat. A rendezvényen Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt, az ünnepi hangverseny műsorát Pókai Eszter klarinét- és Várallyay Fülöp zongoraművész szolgáltatta. A díjátadón hangszalagról Tolnay Klári dalai is felcsendültek.

A kiosztott díjak – Mile Ibolya törökszentmiklósi keramikusművész alkotásai – Tolnay Klári kedvenc madarát ábrázolják. A lélek-gerlék a szelídség, a szépség, a szerelem, a szeretet és az egyszerű nemesség madarai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában