Vendégség

2018.08.08. 19:23

Ilyen a Porciunkula-búcsú Szécsényben

Élő hagyománya van a Porciunkula-búcsúnak Szécsényben.

Sz. F.

E vallási ünnep eredetéről tudjuk, hogy Szent Ferenc isteni sugallatra kérte a búcsú engedélyezését Szűz Mária tiszteletére III. Hororius pápától, aki 1216-ban július végén augusztus 2-ára adta áldását. A búcsú kiváltságát később más pápák is megerősítették, és azt minden ferences templomra kiterjesztették. Szécsényben a Historia Domus feljegyzései szerint minden évben – még a ferencesek száműzetése idején is – rendre nagy tömegek részvételével tartották meg a Porciunkula-búcsút.

E hét végén is sokan érkeztek a városba. A templomban az egyházi szertartás rózsafüzér imádkozásával kezdődött. A litániát követően gyóntatást tartottak. Az imaórát és a szentségimádást pedig zsolozsma követte. Az ünnepi szentmisét Kovács Zsolt, újmisés balassagyarmati káplán mutatta be a zsúfolásig megtelt a templomban.

Szentbeszédében előbb Szent Ferenc legkedvesebb tartózkodási helyéről, a porciunkulai kiskápolnáról szólt. A ferences rend alapítója saját kezűleg építette a kápolnát, ahol megtapasztalta, hogy a Jóisten nem csak megbocsátja bűneinket, hanem gyógyítja is lelkünket. Szent Ferenc minden erejével és tudásával azon volt, hogy Isten iránti háláját, hódolatát kifejezze. Megihlette őt a Szűzanya.

– Legyünk képesek befogadni Szűzanya szeretetét, Isten igéjét, Jézus Krisztus példáját és tanítását, aminek meg kell testesülnie életünk minden mozzanatában – hangsúlyozta Kovács Zsolt.

Az újmisés káplán arra kérte a jelenlévőket, hogy ne féljenek a Szűzanyától segítséget kérni, hogy megragadjon mindenkiben az Isten jósága és szerénysége, ami megihlette Szent Ferencet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában