Megújuló energiaforrás

2018.08.01. 12:07

Nógrádi falvaktól tanul fejleszteni Madagaszkár

Magyar napelemszerelő szakemberekkel kívánja megoldani a Magyar Megújulóenergia-hasznosító Tudás Klaszter a közeljövőben Madagaszkár falvainak villamosítását, és ezáltal felvirágoztatását. Ennek kapcsán megyénk két településére – Nógrádsipekre és Mihálygergére – is ellátogatott az Indiai-óceánon található szigetország konzulja.

Gerhát Karina

Fotó: Hüvösi Csaba/NMH

 

Nógrádsipeken is járt tanulmányúton a küldöttség. Balról Doman Ferenc, Randrianasolo Lalarison Richard, Bocsó Imre és a konzul munkatársa Fotó: Hüvösi Csaba/NMH

 

– Randrianasolo Lalarison Richarddal, Madagaszkár konzuljával tizenöt esztendeje ismerjük egymást. A kapcsolatunk újabb állomásaként az afrikai szigetország segítséget kaphat hazánktól. Az ottani falvakban nagy szegénység uralkodik, nyolcvan százalékukban nincs elektromos hálózat – mondta Bocsó Imre, a Magyar Megújulóenergia-hasznosító Tudás Klaszter elnöke.

A Nógrád megyei származású szakember hozzátette: a szigetország kormányával kötött megállapodás értelmében a klaszter által kiképzett szolár szakemberek segítségével oldják meg Madagaszkár falvainak villamosítását.

– Éppen ezért látogattunk el Nógrádsipekre is, Doman Ferenc birtokára, ahol megbizonyosodtunk arról, hogy nem csupán nagy teljesítményű napelemparkokban kell gondolkodni, kicsiben is érdemes. A gazdálkodó három évvel ezelőtt telepített napelemeket a birtoka területére, amelynek köszönhetően teljesen önellátóvá vált a terület, nincs szükség más energiaforrásra – hangsúlyozta ­Bocsó Imre.

Hozzátette: a madagaszkáriaknak azt is szeretnék megmutatni, hogyan lehet egy családi gazdaság működtetéséből megélni, erre is példa a Doman-birtok. Ehhez azonban arra lenne leginkább szüksége a szigetországnak, hogy megfelelő mennyiségű vízzel rendelkezzen. Ennek kapcsán a Mihálygergén található Komravölgyi-víztározóhoz is ellátogatott a ­küldöttség.

Kicsiben is érdemes

– Két évvel ezelőtt végeztem el a szolárképzést. Bemutattam Madagaszkár konzuljának, hogy a napelemnek köszönhetően a világításon és a vízszivattyúzáson kívül, a villanypásztor energiaellátásán keresztül internetkapcsolatot is tudunk biztosítani. Az elszórtan telepített kis szigetüzemű napelemrendszerek teljesítményének kihasználásával ugyanolyan eredményeket lehet elérni, mintha a nagy rendszerhez kapcsolódnának a felhasználók – mondta a nógrádsipeki házigazda, ­Doman Ferenc.

Randrianasolo Lalarison Richard elmondta: a közelmúltban kérte meg Bocsó Imrét, hogy keressen olyan településeket, kis falvakat Magyarországon, amelyek olyan gazdasági szinten vannak, hogy érdemes elvinni jó hírüket Madagaszkárra is.

– Vas megyében jártunk először, és azt követően vetődött fel a gondolat, hogy Nógrádba is látogassuk el, hiszen ez a megye is kiváló szakemberekkel rendelkezik, akiket szeretnénk kivinni Madagaszkárra – hangsúlyozta a konzul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában