Korszerűsítés

2018.08.12. 14:02

Dejtár: megszépül a művelődési központ, és javítják az úthálózatot is

Pályázati támogatás segítségével valósul meg a dejtári iskola energetikai korszerűsítése.

Sziládi Krisztina

 

Smitnya Sándor polgármester számolt be a beruházás részleteiről NMH-fotó

 

Az oktatási intézmény korszerűsítése során megvalósul a homlokzat és a födém hőszigetelése, kicserélik az összes nyílászárót, radiátort és a kazánokat. Az iskola déli tetőszerkezetére napelemes rendszert szerelnek. A kivitelezők jól haladnak a munkával, az épület külső szigetelése csaknem befejeződött. A jövő héten megkezdik a nyílászárók cseréjét is, azt követően pedig az utolsó fázis, a gépészeti munka következik.

– Próbáltunk helybeli kivitelezőkkel együtt dolgozni, de annyira elfoglaltak, hogy ez nem teljesen sikerült. A nyílászárókat azonban egy helyi cég készítette – mondta Smitnya Sándor, Dejtár polgármestere.

A dejtári Mikszáth Kálmán Általános Iskolában mintegy százharminc diák tanul. A drégelypalánki iskola a tagintézménye. Eddig ez fordítva volt, a beiskolázott gyerekek száma azonban Drégelypalánkon lecsökkent, a dejtári intézmény pedig meg tudta tartani a tanulóit. A helyi gyerekeken kívül Ipolyvecéről és Drégelypalánkról is szép számban járnak ide.

Szálló lesz a laktanyából

Dejtár önkormányzata saját forrásból alakít ki egy ifjúsági szállót az egykori határőrségi épületben. Az alsó szinten lévő szobák felújítása már tavaly befejeződött. Idén a felső szint teljes villamos szerelését végezték el, hamarosan festenek és a nyílászárókat felújítják. Hátra van még egy vizesblokk- és egy tűzvédelmi rendszer kialakítása. Jövőre tervezik a hatvan-nyolcvan fő elszállásolására alkalmas turisztikai létesítmény átadását, ahol iskolás csoportokat, baráti társaságokat fogadnak majd a nyári időszakban.

Nem csak kívülről újul meg az iskola, belső fejlesztések is történtek. Két új tantermet láttak el interaktív táblákkal az elmúlt tanévben, most egy újabba kerül ilyen eszköz, valamint tabletek a tanulóknak. A tankerület jóvoltából – segítendő munkájukat – az intézmény minden pedagógusa kapott egy laptopot.

 

Finisben az oktatási intézmény energetikai korszerűsítése NMH-fotó

 

A településvezető arról is beszámolt, hogy az iskolafelújítással párhuzamosan egy másik beruházás előkészítése is zajlik a faluban. A művelődési ház energetikai korszerűsítéséről a közelmúltban írták alá a szerződést a Magyar Államkincstárral. A fejlesztés a jövő nyárra fog megvalósulni. A megújuló épületben szeretnének egy idősek klubját létrehozni. Az elképzelések szerint az egyik helyiségben alkalmi mozit alakítanak ki, ahol a különböző korosztályok igényeinek megfelelően terveznek vetítéseket.

– Hétvégén útfelújítás is kezdődik a településen – mondta Smitnya Sándor.

A polgármester hozzátette: mintegy nyolcszázötven méternyi utat erősítenek meg útalappal, ami aztán mart aszfaltos burkolattal lesz ellátva. Ezzel megszűnik a jelenleg szinte már járhatatlan utak problémája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában