Drégelypalánk

2018.08.25. 15:56

A Börzsöny lábánál ütött tábort a 831-es számú Szent Kristóf cserkészcsapat

Az elmúlt években a cserkészmozgalom országos szinten is nagy népszerűségnek örvend, egyre több fiatal jelentkezik a helyi közösségekbe, csapatokba, őrsökbe.

Sz. K.

Fotó: NMH

 

A táborban kézműveskedhetnek is a gyerekek Fotók: NMH

Céljuk, hogy a társadalom számára életrevaló, felelős, egészséges fiatalokat neveljenek. Az ifjúság nevelése önkéntesek bevonásával működik a cserkészmódszer segítségével, amelynek alap elemei a kisközösségi rendszer, a cselekedve tanulás, folyamatos programok a természetben, a magyar kultúra és a népi hagyományok ápolása.

– A cserkészet számomra életforma – mondja Bagira (Fónai Nóra), a megyénkben tábort ütő csapat táborparancsnoka. – Az élet számos területén hatalmas fejlődésre ad lehetőséget. Elképesztően sok dolgot adott már nekem. A mindennapjaink szerves része, naponta találkozunk, hetente kell foglalkozásokat tartani az őrsünknek, havonta legalább egyszer egy hétvégi programot is szervezünk. Minden évben van egy tíznapos erdei táborunk a nagyobbak részére, amely évente változó tematikára épül, és az ötnapos kiscserkész farkastáborunk, ami a Dzsungel könyvére alapoz. Az egységes falkakép gondolata a háború előtti cserkészetnek volt alapeleme.

 

Az egységes falkakép ma is nagy szerepet játszik a cserkészeknél.

A budai fiatalok megyénk, azon belül is Drégelypalánk varázslatos környezetét választották lelki fejlődésük színhelyéül. Nem egy szokványos nyári táborról beszélünk. A gyermekek jellemformálása, erkölcsi nevelése, lelki épülésük éppúgy az alapelv része, mint az izgalmas, játékos, élményszerű elfoglaltságok szervezése. Nem kifejezetten vallásos tevékenység, nem köthető felekezethez, de a mindennapi ima, a lelki gyakorlatok szerves részét alkotják.

– Ez a tábor a kisebb korosztálynak szól, héttől tizenegy éves korig vannak itt gyerekek, nekik még sok lenne a teljesen nomád körülmények között szervezett nagytábor – folytatja Akela (Dobszay Ödön), a rajparancsnok, aki kilencéves korától cserkészkedik. Itt is a természet közelében vannak, a program sok túrával van fűszerezve, finoman ráhangolódnak a későbbi erdei táborozásra. Csillaghegyen hatalmas igény van a cserkészetre, mind több szülő szavaz bizalmat a mozgalmunknak, szeretnék a mi gondjainkra bízni a csemetéiket. Évről évre egyre több önkéntes tagunk megy vezetőképzőbe, amely elengedhetetlen feltétele a táboroztatásnak. Három év alatt negyvenről hetvenötre nőtt a taglétszámunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában