Bátonyterenye

2018.07.22. 19:08

Sok az ételfelesleg, mégis akadnak éhezők

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-felesleg képződik, mégis sokan nem jutnak megfelelő mennyiségű élelemhez.

P.K.

Fotó: Shutterstock

Ennek okán egyre többször merül fel az emberekben az élelmiszer-takarékosság gondolata, ám az összefogás elengedhetetlen ahhoz, hogy a háztartásokban ez mindennapi gyakorlattá váljon. S mivel a probléma világméretű, egyre több együttműködés és gyakorlati tudástranszfer kap támogatást az Európai Unió forrásaiból.

Szemléletet formálnak

Az Észak-Mátra Környezetvédelmi Egyesület célja, hogy létrejöjjön egy fenntartható természeti és épített környezet, benne a helyi, természeti, kulturális és gazdasági erőforrásokra támaszkodó környezettudatos társadalommal. Ezt oktatással, neveléssel, szemléletformálással, ismeretterjesztéssel, tájékoztatással, gyakorlati tevékenységekkel és érdekérvényesítéssel kívánják elérni.

– Az Észak-Mátra Környezetvédelmi Egyesülettel már két éve dolgozunk a „Foodfor­inclusion” projektben olasz, spanyol, görög és portugál civil szervezetekkel karöltve a jó gyakorlatok összegyűjtésén és megosztásán – mondta Bocsok Ágnes projektkoordinátor.

Hozzátette: idén Valenciában rendeztek egy képzést, ahol – a 75 nemzetközi résztvevőből – tizenkettő bátonyterenyei tag is bekapcsolódhatott a munkába. Az ötnapos tréningen hasznos ötleteket szereztek a háztartások hatékony vezetéséhez, hiszen az élelmiszer-hulladékok többsége az otthonokban képződik.

Egy itthoni projekttalálkozón emellett büszkén mutatták be a hazai jó példákat, a helyben termelt élelmiszerek fogyasztását, a magyar élelmiszerbank tevékenységét, az egyre gyarapodó élelmiszerdobozokat és a téma köré épülő tananyagot is.

– S amennyiben betartunk néhány alapvető dolgot – vásárlási lista, főzési terv, maradékok megfelelő tárolása és felhasználása, hűtés és fagyasztás – nem csupán a környezeti erőforrásokkal, de saját pénzünkkel is takarékoskodhatunk – hangsúlyozta a koordinátor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában