Buják

2018.07.30. 11:26

Nagy álom válik valóra a 90 milliós egészségügyi fejlesztéssel Bujákon

Csaknem kilencvenmillió forintos támogatásból építenek a településen egy teljesen új orvosi rendelőt, de több fejlesztés is folyamatban van.

Nagy Orsolya

Több tízmilliós összegből fejlesztik az egészségügyi szolgáltatásokat a faluban. A helyi orvosi rendelő már nem felel meg a kor elvárásainak, ezért indokolttá vált egy teljesen új épület megépítése.

További sikerek

További nyertes pályázatoknak is örvendhetnek a község lakói. A BioFocus Egészség- és Környezetvédelmi Egyesület például csaknem harmincmillió forintot kapott a Tanoda programok megvalósítására.

A helyi önkormányzat több településsel karöltve nyert támogatást a humán szolgáltatások fejlesztésére, amelynek összege közel kétszázötvenmillió forint. A Bujákért Alapítvány pedig mintegy huszonötmillió forintos támogatásból erősíti a társadalmi szerepvállalást közösségfejlesztő programok szervezésével.

– Egy modern épületet hozunk létre, amelynek köszönhetően egy régi álmunk válik valóra, hiszen már évekkel ezelőtt megszületett a fejlesztés ötlete – mondta Borbély Gábor, a település polgármestere.

Hozzátette: még 2015-ben adták be a pályázatot, gyakorlatilag ez volt az első projektjük, de csak most részesült kedvező elbírálásban.

– Egy üres, az önkormányzat tulajdonában álló telken, a faluközpontban épül majd fel az új rendelő, amely komplex szolgáltatást nyújt a helyiek számára. Ez nemcsak háziorvosi, hanem védőnői és fogorvosi ellátással is várja majd a lakosokat – közölte a község vezetője.

Kitért arra is, hogy a régi rendelő helyén valószínűleg múzeum létesül, ugyanis abban az ingatlanban élt és alkotott Glatz Oszkár festőművész. Itt az érdeklődők megismerhetik a művész életútját és bemutatják majd számukra azt az időszakot, amelyet a festő a településen töltött.

Borbély Gábor ismertette a beruházásokat, Fotó: Ladóczki Balázs/Nógrád Megyei Hírlap

Az egészségügyi fejlesztés kapcsán a polgármester azt is elárulta, hogy orvosi eszközöket és bútorokat vásárolnak, de készítenek egy bejáratot a mozgáskorlátozottak számára, valamint lesz babakocsi-tároló és parkoló is.

– Buják számára ez a fejlesztés nagyon komoly előrelépést jelent, amelynek határideje jövő év novembere

– mesélte Borbély Gábor, aki azt is elmondta, a faluba vezető út csaknem két kilométernyi szakaszon újult meg. Ezen túlmenően még az idei tanévre elkészül a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola energetikai korszerűsítése, amely mintegy százhatvanmillió forintos támogatásból valósulhatott meg. A helyi templom is megszépül, amelynek külső munkálataival már végeztek a szakemberek. A közelmúltban pedig az önkormányzati konyha eszközeinek felújításra nyertek támogatást. Itt történik a szociális főzés a helyi iskolásoknak és óvodásoknak. A beruházás keretében modern eszközöket is vásárolnak.

 

Kiemelt fotó: Gőzerővel folyik a munka ezekben a napokban is, Fotó: Hüvösi Csaba/Nógrád Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában