Cserhátszentiván

2018.07.13. 06:54

Ilyen volt a cserhátszentiváni világtalálkozó

Ebben az évben is szép számban érkeztek a falu­ban élő lakosok és elszármazott rokonok, barátok a Cserhátszentivániak Világ­találkozójára, amelyet immár­ tizedik alkalommal szerveztek meg. A rendezvény létre­jöttéről és sikeréről dr. ­Szalay Ferenc professzorral, az egyik szervezővel beszélgettünk.

Bercsényi Kinga

– A rendezvényt hagyományosan a falu védőszentjének és névadójának, Keresztelő Szent Jánosnak az ünnepén, az ő tiszteletére újjáépített templom 1759. évi felszentelésének évfor­dulóján tartjuk. Az ötlet a cserhátszentiváni születésű Murányi Gyulától származik, aki főszervezője az eseménynek. Eredetileg egy családi körben megtartott találkozó lett volna, de később a meghívottak köre bővült és kiterjedt mindenkire, aki valamilyen formában kötődik a településhez – mesélte dr. Szalay Ferenc, aki azt is elmondta, hogy a faluból elvándorolt és szétszóródott cserhátszentivániak Európa számos országából, sőt a tengeren túlról, az USA-ból is hazajöttek korábban erre a napra.

Emlékezet mankói

A Cserhátszentivániak Világtalálkozójának alkalmából minden évben megjelenik egy évkönyv, aminek tartalma a két találkozó közötti időszak eseményeit öleli fel.

– Ennek anyaga idén is nagyon változatos. Részletes beszámoló található benne a település két kiemelkedő rendezvényéről: a világtalálkozóról és a falunapról. Most is sok a színes fénykép a lapokon, amelyeken sokan fedezhetik fel saját magukat és ismerőseiket. A kiadványnak nemcsak a terjedelme, de a sikere is egyre nagyobb – mondta dr. Szalay Ferenc, az évkönyv szerkesztője.

– A világtalálkozó megnevezés tíz évvel ezelőtt még jogos volt. Azóta azonban az élet kegyetlen törvénye szerint a külföldön élők egyre kevesebben lettek, és ma már kissé fellengzősen hangzik ez a cím, de hagyománytiszteletből egyelőre megtartjuk.

A rendezvény programja ebben az évben is a regisztrációval és az aktuális évkönyvek kiosztásával kezdődött. Ezt követte a szentmise, a temetőlátogatás és a megemlékezés a hősök-áldozatok emlékművénél. A délután riportok, szórakoztató műsor és vidám beszélgetések jegyében telt.

– A tapasztalat pozitív, az emberek szívesen jönnek. Ez egy jó alkalom a családok, barátok és ismerősök találkozására. Az összejövetelnek közösségformáló ereje van és sikere révén sok minden megvalósult már Cserhátszentivánon. Felújították például a romos templomlépcsőt, a templom és a plébánia épületét, de vannak olyanok is, akik éppen ennek a napnak a hatására vásároltak házat a faluban – tette még hozzá dr. Szalay Ferenc.

Az eseményt a település önkormányzata is támogatja. Siraky Attila polgármester szerint, ez egy nagyon jó lehetőség a közös időtöltésre azoknak, akik cserhátszentiváninak érzik magukat.

 

Kiemelt fotó: Színes és változatos programokkal kedveskedtek a szervezők az idei világtalálkozó résztvevőinek

Fotó: Ladóczki Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában