Művésztelep

2018.07.21. 14:33

Ez lesz a témája a ceredi alkotótábornak, ahová még Mongóliából is érkezik vendég

A nyári konyha a tematikája az idén 23. alkalommal megrendezendő Kortárs Nemzetközi Művésztelepnek.

Csongrády Béla

Fotó: cenegal.hu

Az 1996-ban alapított alkotóműhely egyik sajátossága, hogy minden évben egy-egy – a falu múltjához, a lakosok hagyományaihoz, életmódjához kötődő, azokból ihletet merítő – alapgondolat szellemében készítik el műveiket a megannyi országból érkező szakmailag elismert professzionalista művészek.

Ugyanakkor a több mint két évtized során kialakult gyakorlat változik is valamelyest. A július 25-én induló és augusztus 7-ig tartó időszak ugyanis megfeleződik, ha úgy tetszik két részre oszlik. Az első héten – a telep történetében először – nyolc textilművész veszi birtokba a helyszínt és e sajátos anyag sokféle tulajdonságát figyelembe véve dolgozza fel a nyári konyhával – mint tradicionális néprajzi intézménnyel – kapcsolatos gondolatait, érzelmeit. A második héten ugyanezt teszi a mintegy tucatnyi képzőművész is. Ez évben Ausztriából, Finnországból, Litvániából, Németországból, Mongóliából, Olaszországból, Szlovákiából és természetesen Magyarországról érkeznek alkotók, műveikkel gazdagítják a művésztelep gyűjteményét és viszik Európa és a világ különböző tájaira egy nógrádi kistelepülés, a hazai művészet és magyaros vendégszeretet jó hírét.

Fürjesi Csaba művészeti vezető és a többi szervező az augusztus 5-i nyílt nap keretében minden érdeklődőt várnak a Kossuth utca 28. szám alatti címen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában