Támogatás

2018.07.21. 15:17

Ettől keltek újra életre a mátraszőlősi zártkertek

A zártkertek életre keltését zászlajára tűző program keretében támogatásban részesült a mátraszőlősi önkormányzat.

N. O.

Fotó: Shutterstock

A cél, hogy az egykori zártkerti és elhanyagolt területek újraéledjenek. A településen használaton kívüli földterületek újbóli művelésbe vonása valósult meg, a hagyományos gazdálkodási módok lehetőségének megteremtésével.

Több mint félhektárnyi területen mintegy 170 darab kajszibarackfa-csemetét telepítettek, amelyből várhatóan 4–6 éven belül lesz termés. Ugyanitt kialakítottak egy tárolásra alkalmas épületet, ahol jelenleg a szerszámokat, a betakarítást követően pedig a gyümölcsöket tárolják majd. A munkálatokban együttműködnek a szociálisan hátrányos helyzetű embereket foglalkoztató Mátra a Cserhátban – Betyárok Vize Szociális Szövetkezettel, támogatva ezzel a településen élők boldogulását.

A zártkerti program szakmai vezetője dr. habil Deme Pál főiskolai tanár, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa volt, még a koordinálásában dr. Turza József címzetes egyetemi docens nyújtott segítséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában