Prímásverseny

2018.07.24. 11:28

A füredi Anna-bálon nógrádi muzsika is szólt – különdíjjal tért haza ifj. Gelencsér János

Balatonfüreden harmadik alkalommal rendezték meg népzenészek számára az Anna-bál prímásversenyét. A korábbi évekhez hasonlóan idén is az ország számos tájáról, de Erdélyből, a Felvidékről és a Délvidékről is érkeztek versenyzők.

Balás Róbert

Ezúttal kilencen léptek a közönség elé a győzelemért és – szokás szerint – közöttük volt ifj. Gelencsér János, a salgótarjáni Dobroda zenekar vezetője, prímása is.

Elismerések muzsikaszóért

Ifj. Gelencsér János az utóbbi években számos elismerést kapott. Lássuk a legfontosabbakat: 2011: A Kecskeméti Országos Prímásverseny 3. helyezettje; 2014: a balatonfüredi Anna-bál prímásversenyének 4. helyezettje; 2015: a Kecskeméti Országos Prímásverseny 3I. helyezettje; 2016: a balatonfüredi Anna-bál prímásversenyének különdíjasa; 2017: Junior Prima díjas a magyar népművészet és közművelődés kategóriában; 2018: a balatonfüredi Anna-bál prímásversenyének különdíjasa. A fiatal muzsikus 1992. április 2-án született Salgótarjánban, így még nagy jövő előtt áll, pályafutása során sok díjat megkaphat.

– Harmadik alkalommal jöttem el a versenyre – mondta a Nógrád Megyei Hírlap kérdésére – Számomra ez nemcsak egy verseny, hanem igazi szakmai találkozó is, amin a fiatal nemzedék legjobb prímásai mérhetik össze tudásukat. Jó érzés egy ilyen közösségbe tartozni, hiszen mindannyian más helyről jöttünk, tapasztalatokat cserélhetünk, egymás produkcióit látjuk, mindemellett a táncházi mozgalom legjelentősebb tagjai zsűriznek minket.

Különleges résztvevő is feltűnt a versenyen. Róla ifj. Gelencsér János elmondta:

– Külön öröm volt számomra, hogy egy felvidéki szlovák barátom, Michal Noga is eljött a versenyre, aki nem beszéli a magyar nyelvet, de szereti, és nem is akármilyen szinten játssza a magyar népzenét. Jó érzés, hogy nemcsak nekünk, magyaroknak tetszik ez a műfaj, hanem a Kárpát-medence többi népe is kedveli, és külön tiszteletreméltó, hogy van, aki veszi a fáradságot, és megtanulja, nem is akármilyen szinten. Valaha egy országban éltünk, és összetartozunk, összeköt bennünket minden, de egymás zenéjében megtaláljuk saját magunkat is.

Nos, a versenyen egy kötelező és egy szabadon választott számot adtak elő a prímások.

– Én kötelezőként a felső-Tisza-vidéki Nyírmadáról hoztam egy összeállítást. Szabadon választottként az egyik, számomra leginspirálóbb, legszeretettebb zenémet, a Felső-Maros menti magyarpéterlaki Csiszár Aladár prímás játékát választottam – folytatja a tarjáni prímás. – Aladár bácsival volt már szerencsém együtt is muzsikálni, s a játéka mind a mai napig nagy hatással van rám. Diplomamunkámat is ebből a zenéből írtam, így kézenfekvő volt a választás.

Ifj. Gelencsér János (balra) örömzenét játszik az Anna-bál prímásversenyén, Beküldött fotó

Ifj. Gelencsér János úgy érzi, nagyon jól sikerült a produkciója.

– Sikerült teljes összhangban lenni a zenekarral, és képes voltam magamat adnom, amely nagyon nehéz feladat. A külső hatások, a közönség, a zsűri, a helyszín, az ember hangulata sokban befolyásolja a muzsikust, hiszen a zenén keresztül az ember önmagát adja, a pillanatnyi érzelmeket közvetíti. Úgy érzem, erre a versenyre sikerült úgy megnyílnom, amelyből önfeledt örömmuzsikálás kerekedett ki.

A szakavatott zsűri – Árendás Péter, Pál István „Szalonna”, Blaskó Csaba, Vizeli Balázs, Lakatos Róbert, valamennyien elismert muzsikusok, előadóművészek, szakemberek – különdíjjal jutalmazta ifj. Gelencsér János előadását, amelynek értelmében Junior Prima díjas prímásunk kétszázezer forintot kap egy erdélyi, Felső-Maros menti gyűjtőútra.

– Ennek a díjnak azért is nagyon örülök, mert mindig is nagyon szerettem volna gyűjteni azon a vidéken – mondja a fiatal zenész. – Egyúttal szeretnék gratulálni minden versenyző kollégámnak, a győztes Kovács Marcinak, a második helyezett Mihó Attilának – akikkel korábban egy zenekarban is muzsikáltunk – és a harmadik Boda Gellértnek, aki a kiváló Zagyva banda prímása.

Ifj. Gelencsér János nem titkolja: a továbbiakban is szeretne a lehető legtöbb szakmai megmérettetésen, fórumon ott lenni.

– A jövőben továbbra is sokat muzsikálunk zenekarommal, a Dobrodával, és folytatom a fiatal generáció kinevelését Egerben, valamint a felvidéki Füleken és Rozsnyón is. Számomra a népzene jelenti az életet, a mindennapjaimat – mondta végül a balatonfüredi Anna-bál prímásversenyének salgótarjáni különdíjasa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában