Egyházasdengeleg

2018.06.28. 16:56

Tudta, hogy Nógrádnak levendulaszörp-üzeme is lesz? Íme a növényfeldolgozás lépései

Megkezdődött a levendulaszezon, a megyében pedig több helyen is hozzájuthatnak az év gyógynövényéhez, amely napjainkban nagy népszerűségnek örvend köszönhetően kellemes illatának és az egészségre gyakorolt pozitív hatásainak.

Nagy Orsolya

A rendkívül egészséges és számos módon felhasználható levendulát Egyházasdengelegen már 2002 óta termesztik. Mostanra jellegzetessé vált a településen a gyógynövény, amelyet a közmunkaprogramban dolgozók szörp készítésére használnak fel.

– Az önkormányzat tulajdonában álló területen hozzávetőlegesen 2–2,5 hektáron van levendula a faluban, amelynek most végzik a begyűjtését. Először sarlóval levágják a bokrokon lévő szárakat, majd összegyűjtik zsákokba és elviszik a szárítóba, ahol többször is megforgatják, hogy szépen kiszáradhasson – mondta Berkes Balázs, a község polgármestere. Hozzátette: ezután következik a morzsolás és a tisztítás. Csak a szirmokat tartják meg, a növény szárát nem tudják felhasználni.

Sokoldalú gyógynövényünk

A levendulát már az ókorban is alkalmazták gyógyászati célokra, például sebek fertőtlenítésére. Napjainkban is közkedvelt, hiszen rendkívül sok pozitív hatása ismert. Alkalmazzák többek között nyugtalanság, álmatlanság és emésztési panaszok kezelésében. Készítenek belőle többek között szörpöt, mézet, lekvárt, párnákat, illóolajat, de a szépségiparban is gyakran használják különböző krémeknél, tusfürdőknél és szappanoknál. Jelenleg több vizsgálatot is folytatnak a szakemberek azt vizsgálva, hogy a levendulavirágnak antibakteriális, antioxidáns, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, valamint fájdalomcsillapító hatása van. Pár hónappal ezelőtt pedig megválasztották az idei év gyógynövényének is.

– Először a tavalyi levendulából dolgozunk, amelyeket ötkilós vászonzsákokban tárolunk, majd ha az idei termés kiszáradt – amelyben az időjárás is nagy szerepet játszik – azt is tudjuk hasznosítani – mesélte a polgármester. Kitért arra is, hogy nemrégiben megkapták az engedélyeket, és pár héten belül el is kezdik a munkát. A szörp receptjét már tökéletesítették, amely nem tartalmaz semmilyen tartósítószert. A település vezetője elárulta, hogy a levendulák termesztése és a szörpüzem értékteremtő munkát nyújt a helyiek számára, és bízik benne, hogy egyedülálló terméket hoznak létre, amit szívesen fogyasztanak majd az emberek.

Az egyházasdengelegi mező mellett Alsópetényben is található egy kisebb ültetvény. A Prónay-kastély tulajdonosának vendégházai közül az egyik udvarán levendulakertet gondoznak, 800 tővel.

 

Fotó: Ladóczki Balázs/NMH

 

– Több dolgot is készítünk a gyógynövényből, így szörpöket, lekvárokat, kis levendulás zsákokat is a vendégek számára. A nyári időszakban a látogatók a levendulabárban megkóstolhatják a termékeket – mondta lapunknak Tömösvári Szilvia kastélyigazgató.

Mint mondta, a közelmúltban tartották meg a szüretet, ami sokakat vonzott. Idén a sok napsütés miatt egyébként korábban beindult a virágzás, így kicsit előbb indult a betakarítás.

A kastélyigazgató tapasztalatai szerint nagy az érdeklődése a levendula iránt az embereknek, és szeretik a kedvező hatásairól ismert növényt.

Kiemelt fotó: Ladóczki Balázs/NMH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában