Galgaguta

2018.05.05. 15:24

Piac és agrárgyűjtőpont épül a község szívében

Térségi feladatokat lát el a község központjában található kis piactér. Ám a terület mostani állapo­tában nem felel meg az uniós irányelveknek, így fejlesztésére pályázatot adott be a település önkormányzata, ami kedvező elbírálást kapott.

Hegedűs Henrik

Hétköznap délelőtt csak egy árussal találkoztunk a galgagutai piacon. A férfi már javában csomagolta össze portékáit és pakolta be az autóba.

Partnerek az értékesítésben

A remények szerint a fejlesztések és a kibővülő értékesítési lehetőségek jóvoltából mind többen kapcsolódnak be a munkába, hogy a Galga-vidék kincsei gyorsabban eljussanak a vásárlókhoz. Igyekeznek megtalálni a megfelelő partnereket, akiknek a közvetítésével távolabbi tájakra is eljuthatnak a dél-nógrádi vidék terményei. Ezt a felmérési, feltérképezési feladatot is elvégzi az önkormányzat. Akár a fővárosi vásári központokban is megjelenhetnek a nyugat-nógrádi bogyós gyümölcsök.

– Régóta szeretnénk megfelelő körülményeket, huszonegyedik századi viszonyokat teremteni a piacunkon – foglalta össze a lényeget Agócs Gábor polgármester. – Kaptunk az alkalmon, amikor rábukkantunk erre a pályázati lehetőségre, így nem csupán egy modern kiszolgálóhelyiségekkel rendelkező vásárteret létesíthetünk, hanem az agrárgyűjtőpont felállításával a helyi és a környékbeli ter­melő­ket is ösztönözhetjük, hogy fokozottabb figyelmet fordítsanak a kiskertjükben elültetett növények ápolására, mert jelentősen kitágulhatnak ezzel az értékesítési lehetőségeik, például a bogyós gyümölcsök vonatkozásában.

 

A „Galga kincse” fantázianevet kapott projekt végül a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program tavaly év végielbírálása során kapott közel hatvanmillió forintos támogatást.

A beruházás két pillérre épül: egyrészt a Galgaguta központjában jelenleg is működő piac területét rendbe hozzák, szilárd térburkolatot fektetnek le, ellátják a megfelelő infrastrukturális háttérrel, fenyőfából készült, fedett elárusítópultokat helyeznek ki, kialakítanak egy vizesblokkot, valamint egy hulladéktárolót. Két parkolót is építenek.

– A másik elem a helyi és a környékbeli kiskerti gazdaság felélénkítését szolgálja – folytatta Agócs Gábor. – A piacon kívül, üres önkormányzati tulajdonú ingatlanon felállítunk egy százharminc négyzetméteres, gyűjtőpont jellegű agrár-logisztikai célú épületet. A beérkező termékeket itt tároljuk, hűtjük, mossuk, válogatjuk. Lesz öt darab, egyenként tíz négyzetméteres hűtőkamra, ahol a gyorsan romló növényeket, gyümölcsöket raktározhatjuk, és egy másik, ötvenöt négyzetméteres helyiség a hűtést nem igénylők számára. Hasonlóképpen lesz egy kis mosó-előkészítő szoba is. Remélem, az előkészítés után rövid időn belül elindulhat a tényleges kivitelezés.

Kiemelt fotó: Nógrád megyében a bogyós gyümölcsök termesztése a fontos ágazatok közé tartozik

Archív fotó: Hüvösi Csaba/N.M.H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában