Salgótarján

2018.05.08. 17:30

Napsütéses gálaműsor a visegrádi négyekkel

Tóth Csaba 1984-ben – amikor kitalálta, megszervezte, és útjára bocsájtotta a dixie­landfesztivált – aligha gondolta, hogy több mint három évtized elmúltával is élni fog e rendezvény, és folyamatosan ő fogja be­tölteni a fesztivál­igazgatói tisztet. Pedig ez történt, és immár a Tarjáni Tavasz szinte elképzelhetetlen a jazz­muzsika nélkül.

Csongrády Béla

S mindez akkor is igaz, ha időközben természetszerű változások is történtek a műsorszerkezetben, a programban. Az idén például a korábbiakhoz képest lényegesen nagyobb figyelmet fordítottak a fiatalabb évjáratú közönség megnyerésére. Újra megtartották az ifjúsági zenei tábort – ezúttal Salgóbányán –, és a május 2-án kezdődött fesztivál első két napján úgynevezett beavató jazzkoncerteket rendeztek négy sikeres, nagy tetszést aratott előadás keretében középiskolások számára a József Attila Művelődési Központ színháztermében. Közreműködött Németh Anna, a Zenthe Ferenc Színház művésze, és a nógrádi zenészekből álló Lakatos Ürge Jazz Band.

A május 5-i délutáni és kora esti műsorra most végre szikrázó napsütésben kerülhetett sor a Fő téri szabadtéri színpadon. Az úgynevezett visegrádi gálára érkezett vendégek előtt fellépett a Karancs Old Boys, és bemutatkoztak a negyedik salgótarjáni jazztábor formációi. Csehországból a Black Buřiňos, Szlovákiából a Funny Fellows, Lengyelországból pedig a Leliwa Jazz Band érkezett Salgótarjánba.

Hazánk képviseletében egy sajátos összetételű zenekar, a Dixie Kings of Hungary lépett fel, soraikban több olyan jeles művésszel, aki a névadó halála előtt tagja volt a legendás Benkó együttesnek is. Kísérőprogramként a környék gasztronómiai fesztiváljai kínálták a gyorsan fogyó speciális étkeiket. A szombati programhoz tartozott a Hello Caféban megrendezett JamBuli a Funny Fellows, az ugyancsak szlovák Fileck Trio és a lengyel Leliwa zenekar közreműködésével.

A 34. fesztivál az Acélgyári úti plébániatemplomban rendezett hagyományos kórusműsorral, a budapesti WindSingers élményszerű a cappella koncertjével délelőtt ért véget. A bravúros, sokszínű jazztörténeti repertoárt öten – Fedor Zsófia, Nagy-György Márton, Törőcsik Hanna, Vers Dóra és Magyaróvári Viktor – mutatták be. Az utóbbi – Kayamar művésznevű – basszus énekes nem mindennapi tehetséggel rendelkezik: hangterjedelme több mint öt oktáv, az abszolútnál is kifinomultabb hallása van.

Kiemelt fotó: A Dixie Kings of Hungary muzsikusai produkciójukkal igazolták, hogy valóban a műfaj hazai királyai

Fotók: P. Tóth László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában