Pünkösdi programok

2018.05.18. 17:02

Főzőversennyel, pampuskafesztivállal és bállal is készülnek a települések

A pünkösdi ünnepkör főleg az egyház köré csoportosul, amelyhez kapcsolódóan világ- és országszerte tartanak szentmiséket. Mindemellett érdekes néphagyományok is kötődnek az ötven nappal húsvét után tartott ünnephez.

Veres Edina

A Szentlélek eljöveteléről emlékeznek meg az egyházközségek megye­szerte, a legjelentősebb ezek közül a Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely lesz. Szentmise kezdődik május 19-én, szombaton 11 órakor, amelyet a gyalogos zarándokok fogadása követ majd. Ezen a napon a programok késő estig fognak tartani, 20 órai kezdetű éjjeli virrasztást és népi áhítatot követően, 23 órakor gyertyás keresztutat járnak a hívek.

Vasárnap 9 órakor szentmisével kezdődnek a programok, amelyek 18 óra 30 perckor ünnepi vesperással fognak zárulni. Pünkösdhétfőn 8 órától fogadják a zarándokokat, gyóntatnak, 11 órától ünnepi szentmisét és körmenetet tartanak, a háromnapos programsorozatot a Rényi Ede Kamarazenekar ünnepi koncertje fogja zárni.

Máshol is a misék állnak az ünnep középpontjában.

– A falunkban ilyenkor mindenki sütéssel-főzéssel készül az ünnepre, amelynek legjelentősebb része számunkra maga a szentmise. Arra emlékezünk, hogy megalakult a keresztény egyház – mondta Kazareczki Ferencné, a Nógrádi Napraforgó Hagyományőrző és Szociális Egyesület tagja.

Pünkösdhöz számos néphagyomány kötődik, többek között a májusfa kitáncolása vagy a pünkösdi király és királynő választása, amelynek a Mátra egyes vidékein nagy hagyományai vannak.

Ezzel kapcsolatban Fekécs Kálmánné, a Maconkai Aranyalma Hagyományőrző Egyesület kilencvenéves tagja azt nyilatkozta, hogy annak idején a pünkösdi szentmisén mindenki szépen díszített népviseletben vett részt.

– A mise után kezdődtek a játékok, ekkor a férfiak különböző erőpróbákon és ügyességi játékokon mérhették össze tudásukat, és a legeredményesebb lett a király. A királynőt a lányok maguk közül választották ki, szavazás alapján. A címet egy egész éven keresztül viselhették a nyertesek – mesélte. A májusfa kitáncolásának hagyományát a mai napig megtartják, de királyt és királynőt már nem választanak. A családok számára a vallási jelentőség és a népi hagyományok őrzése mellett szintén fontos, hogy a hosszú hétvégén három nap áll a rendelkezésükre, hogy fel­töltődjenek.

Mátraszőlősön a pünkösdi falunapot Tóth Gyula polgármester ünnepi köszöntőjével nyitják meg május 20-án, vasárnap 14 órakor. Az érdeklődőket táncos-zenés előadásokkal, főzőversennyel és kirakodóvásárral várják. A délután folyamán, 17 órától a Tihanyi Vándorszínpad előadását tekinthetik meg a látogatók, a programokat a 20 órakor kezdődő bál zárja.

Patakon május 20-án, pünkösd vasárnapján tartják meg a falunappal egybekötött pampuskafesztivált a település sportpályáján. A rendezvényt a Kerek Perec Egylet előadása indítja 14 óra 30 perckor. Ezen kívül az érdeklődők meghallgathatják a mohorai népdalkör énekeit vagy Sihell Vanessza és Morvai Dániel előadását. 19 órakor utcabál kezdődik.

Sokak szerint pünkösd az egyik legnagyobb keresztény ünnep, hívek ezrei vesznek részt szentmiséken Archív fotó: Hüvösi Csaba/NMH

 

Amint arról már beszámoltunk, lesz Bujáki Vasárnap, Hollókőn pedig pünkösdölés és várjátékok színesítik a megyei programokat.

 

Ezek is érdekelhetik